Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

EU bereidt zich voor op harde brexit

De Europese Commissie heeft de maatregelen gepubliceerd die getroffen moeten worden als er geen akkoord wordt bereikt met het Verenigd Koninkrijk over de brexit.

De maatregelen houden onder meer in dat alle veetransport van en naar het VK moet worden onderworpen aan een keuring. Britse transporteurs moeten in de EU een transportvergunning aanvragen, als ze hier actief willen zijn.

Extra eisen voor import en export vee

Brits vee moet bij binnenkomst in de EU worden gekeurd en gecontroleerd. De invoer moet lopen via aangewezen grensinspectieposten. Bij export naar het Verenigd Koninkrijk gelden eveneens extra eisen.

Invoer van planten en plantaardige producten

Ook voor de invoer van planten en plantaardige producten, gaan andere regimes gelden. Voor invoer van planten in houten verpakkingsmateriaal gelden bij een harde brexit striktere regels. Ingevoerde planten, plantaardige producten en andere materialen worden alleen met een certificaat van plantgezondheid toegelaten.

EU-regels omtrent kwekersrecht vervallen

Op het gebied van het kwekersrecht vervallen de EU-regels voor het Verenigd Koninkrijk. Onderzoekers in het VK kunnen echter geen beroep meer doen op de technische controles van plantenrassen die in EU-regelgeving zijn vastgelegd. Rassen die in het VK zijn beschreven en vastgelegd, worden deels overgeheveld naar een onderzoeksbureau in een van de overige lidstaten. Volgens het Europese bureau voor plantenrassen gaat het om 324 van de 678 beschreven rassen.

Beheer
WP Admin