Home

Achtergrond

Amerikaanse rente verder omhoog

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente deze week verder verhoogd.

Niet onverwacht voor de financiële markten, maar toch raakte het de beurskoersen wereldwijd hard. Forse koersdalingen waren het gevolg van de verhoging van het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt naar een bandbreedte van 2,25 tot 2,50%. Het is de vierde renteverhoging dit jaar. Voor 2019 heeft de Fed ook nog renteverhogingen in de planning. Maar dat zullen er 2 zijn, waar eerder nog werd uitgegaan van drie rentestappen. De financiele markten hadden duidelijk al voorgesorteerd op nog verdere terughoudendheid van de Fed.

Politieke overwegen spelen geen rol

President Trump heeft al vaak kritiek geuit op de renteverhogingen in het afgelopen jaar. Fed-voorzitter Powell benadrukte in zijn toelichting nog eens dat politieke overwegingen geen enkele rol speelden bij het besluit en onderstreepte dat de Amerikaanse economie hard is gegroeid.

Verwachtingen naar beneden

De Fed stelde wel de verwachtingen voor economische groei en inflatie iets bij naar beneden. Dat deed eerder ook de Europese Centrale Bank al voor de groei in de eurozone. De ECB heeft echter nog geen renteverhogingen doorgevoerd. Dat wordt niet eerder verwacht dan eind 2019. In Zweden maakte de centrale bank op donderdag 20 december voor het eerste sinds 2011 bekend dat het de rente gaat verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.