Home

Achtergrond 1 reactie

ABN Amro: renteverhoging wordt later

De eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt later doorgevoerd.

Dat zal zijn in maart 2020 en niet in december 2019. Dat is de verwachting van ABN Amro in de maandelijkse Visie op rente en euro. Senior econoom Nico Klene gaf eerder al aan dat de bank uitgaat van een bredere groeivertraging, die bovendien langer aanhoudt dan de uitgangspunten die de ECB lijkt te hanteren.

Lagere ramingen groei eurozone

ABN Amro heeft recent de ramingen voor groei van de eurozone verlaagd. Oorzaken zijn opnieuw tegenvallende economische cijfers, tragere groei in opkomende economieën en een verzwakking van de groei in de VS.

Euribor-rentes dicht bij huidige lage niveau

Het kopen van staatsobligaties door de ECB zal volgens plan stoppen, verwacht ABN. Maar de rente-aanpassing wordt dus wel naar achteren geschoven. De formulering is voorzichtig met de verwachting dat ECB-president Mario Draghi dat eerste helft van volgend jaar ‘door zal laten schemeren dat de rente in 2019 nog ongewijzigd zal blijven’. Dat betekent in de praktijk dat de Euribor-rentes in 2019 dicht bij het huidige lage niveau zullen blijven.

Ramingen lange rente naar beneden

Voor eind 2019 gaat ABN Amro nu uit van een 3-maands Euribor van -0,3%; dat was -0,2%. Ook de ramingen voor de lange rente zijn naar beneden bijgesteld. De analisten van de bank denken dat de 10-jaarsrentes eind 2019 weinig hoger zullen zijn dan het huidige niveau. 10-jaars staatsleningen komen uit op 0,6% eind 2019 (was 0,9%), voor eind 2018 gaat ABN Amro uit van 0,5%.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Eén reactie

  • Vhouder

    en als het anders is passen ze hun voorspelling weer aan. makkelijk toch altijd gelijk daar

Of registreer je om te kunnen reageren.