Home

Achtergrond

Verkiezingsuitslagen VS goed ontvangen

De verkiezingsuitslagen in de VS zijn in eerste instantie goed ontvangen op de beurzen.

Een verklaring is onder meer dat de kans nu kleiner is geworden op snellere renteverhoging in de VS. Dat komt door de inschatting dat de economie in de VS minder kans loopt op oververhitting. Minder kans op rentestijging voorkomt dat aandelen onaantrekkelijker worden ten opzichte van (staats)obligaties.

President Trump is de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Tweede Kamer) kwijt. Hij heeft nog wel steun van een Republikeinse meerderheid in de Senaat. Kennelijk geeft die situatie genoeg vertrouwen om de beurskoersen te doen stijgen.

Dat effect kan nog versterkt worden als er zicht komt op meer toenadering tussen de VS en China in de handelsoorlog tussen beide grootmachten. Tegelijkertijd zijn er ook analyses die nog driester gedrag van Trump op het internationale toneel voorspellen.

In Europa zijn de zorgen over de Italiaanse begroting nog niet voorbij. De Italiaanse regering is voorlopig nog niet bereid om te voldoen aan de eisen van de EU om de begroting minder ruim vast te stellen. Volgens persbureau Reuters heeft de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, achter de schermen de Italiaanse regering gewaarschuwd. Hij zou op een bijeenkomst in Brussel de Italiaanse minister van financiën nadrukkelijk hebben gewaarschuwd voor de gevolgen als de Italiaanse schuldenberg verder oploopt en er geen akkoord komt over de begroting voor 2019.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.