Foto: Henk Riswick AlgemeenAchtergrond

Van wie zijn de fosfaatrechten bij uitgeschaard vee?

Hoe zit het met de toekenning van fosfaatrechten als vee is uitgeschaard?

In een recente uitspraak in kort geding heeft de rechtbank Noord-Holland besloten dat de fosfaatrechten naar rato toegewezen moeten worden. In de betreffende zaak ging het om 2 melkveehouders en een schapenhouder op Texel.

Peildatum 2 juli 2015

De schapenhouder heeft in de jaren 2015 t/m 2017 gedurende meerdere maanden ongeveer 28 stuks jongvee ingeschaard van de melkveehouder. Dus ook op de peildatum 2 juli 2015. De melkveehouder eist die fosfaatrechten op.

Toekenning fosfaatrechten gaat volgens verdeelsleutel als het melkvee niet het gehele jaar op 1 plaats heeft gestaan

Fosfaatrechten na rato verdelen

De rechtbank is van oordeel dat de fosfaatrechten naar rato verdeeld dienen te worden. Volgens de voorzieningenrechter heeft de wetgever dat zo bedoeld. Dat leidt de rechter af uit de parlementaire geschiedenis die heeft geleid tot invoering van lid 5, bij amendement nr. 68. Toekenning fosfaatrechten gaat volgens verdeelsleutel als het melkvee niet het gehele jaar op 1 plaats heeft gestaan.

Deze verdeelsleutel geldt volgens de voorzieningenrechter ook in de verhouding tussen de inschaarder en andere uitschaarders die in 2015 hun melkvee gedurende een deel van het jaar bij de inschaarder hebben ondergebracht.

Lees ook: Fosfaatrechtdiscussie uitgeschaard vee duurt voort

Beheer
WP Admin