Home

Achtergrond 2 reacties

Tijdelijke stop op Nb-vergunning lijkt enige optie

Het arrest vorige week van het Europese Hof van Justitie over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) kent één positieve kant: het programma om de schadelijke effecten van stikstof op kwetsbare Natura 2000-gebieden te beperken en te verminderen, is overeind gebleven.

De consequenties van de uitspraak kunnen echter verstrekkend zijn en daarom lijkt het voor de hand dat provincies en rijk even – om de woordspeling te gebruiken – pas op de plaats maken.

Wachten op duidelijkheid van Raad van State

Donderdagmiddag 15 november praten betrokken ministeries en provincies over de vraag hoe nu verder. Het arrest van de Europese rechters leggen de overheden geen beperkingen op, ze hoeven zich er niets van aan te trekken. Het is de Nederlandse rechter (de Raad van State) die aan de hand van het arrest van het EU-hof moet bepalen wat in Nederland nog kan en mag. Het duurt echter nog wel een half jaar voordat die duidelijkheid van de Raad van State komt.

Lees ook: Nb-vergunning morgen nog gewoon geldig

Het ligt voor de hand dat provincies en rijk met die kennis donderdagmiddag tot het besluit komen om de afgifte van nieuwe vergunningen in elk geval stil te leggen tot nader order. Eerst afwachten wat het precieze oordeel van de Raad van State zal zijn, ondertussen argumenten en onderbouwing leveren voor de instandhouding van het PAS, lijkt de enig logische optie.

Veehouderij valt terug naar situatie van voor 2015

Dat zal niet alleen consequenties hebben voor de meest betrokken provincies (Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel), maar voor alle bedrijfsontwikkelingen in het gehele land.

Dat betekent dat de de veehouderij voorlopig in feite terugvalt in de situatie van voor 2015, toen er praktisch geen Natuurbeschermingswet-vergunning kon worden afgegeven.

Het PAS is in het leven geroepen om bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken en tegelijk de neerslag van stikstof op natuurgebieden te verminderen. Van die mogelijkheid is in de afgelopen 3 jaar vooral door de veehouderij gebruik gemaakt.

Laatste reacties

  • kraats

    Hier wordt je toch h e l e m a a l gek van ...
    Ze denken dat de wereld (en de natuur) stil staat en dat je dit allemaal zo in stand kan houden. Natuur komt en gaat (en dan komt er weer nieuwe natuur)...
    Laat het los, je help zo iedereen naar de gameliezen.

  • koestal

    een poosje geen melk leveren aan de supermarkten,dan zul je wat beleven

Of registreer je om te kunnen reageren.