Home

Achtergrond

Opec hoopt prijs te verhogen met productiebeperking

Al bijna 2 weken zitten de olieprijzen in een dalende lijn. Er is sprake van prijsdalingen van ongeveer 7 à 8%.

Volgens deskundigen is de prijsdaling in de laatste weken de grootste duikeling in zeker 3 jaar op de oliemarkt. De verwachting is dat benzine en diesel aan de pomp de komende tijd weer goedkoper zullen worden. Ondertussen wordt voor een vat Brent-olie nu minder dan $ 65 betaald, eind vorige week zakte Brent-olie al onder $ 70. Op het hoogtepunt stond Brent-olie genoteerd op ruim $ 86. Een vat West Texas Intermediate (WTI) wordt voor minder dan $ 55 per vat verhandeld.

Boycot Iraanse olie valt mee

De belangrijkste reden voor een voortgaande prijsdaling ligt in de Verenigde Staten. Nadat deskundigen de afgelopen maanden ernstig rekening hielden met het wegvallen van Iraanse olie door de boycot van de VS vanaf november, blijkt dit uiteindelijk bijzonder mee te vallen. De VS heeft aan de 8 landen die de grootste afnemers van Iraanse olie zijn, toestemming gegeven om toch olie te blijven kopen van Iran. Daarnaast nemen de eigen olieproductie van de VS en Amerikaanse olievoorraden steeds verder toe.

Olieproductie aan banden

Een maatregel om de daling van de olieprijs te stoppen, is de aankondiging van Opec om de oliekraan behoorlijk dicht te draaien. Tijdens een bijeenkomst van olie-exporterende landen in Abu Dhabi werd duidelijk dat een meerderheid van de leden van de organisatie het voornemen steunt om de productie sterk te verlagen. Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken, moet nog blijken. Om succesvol te zijn moet een niet-Opec-lid als Rusland wel meedoen.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.