Home

Achtergrond

Olieproductie blijft hoog, prijs blijft dalen

Voor de tiende week op rij zit de olieprijs in een dalende lijn.

Gerekend op weekbasis is een vat Brent-olie de afgelopen week 10,5% goedkoper geworden. Een vat West Texas Intermediate (WTI) deed het iets beter met een daling van 8,7%. Brent-olie zakte afgelopen week van ruim $ 63,50 per vat naar een prijs onder de $ 58. De prijs voor een vat WTI-olie zakte in dezelfde week van ruim $ 54,50 tot onder de $ 50. Daarmee bereikt de prijs het laagste niveau in een jaar.

Oorzaken van prijsdaling

Volgens deskundigen zijn de belangrijkste oorzaken voor deze al weken durende prijsdaling al tijden dezelfde. De Amerikaanse olieproductie zit bijvoorbeeld nog steeds in een stijgende lijn waardoor er steeds meer olie op de markt komt. De verwachting dat de olie-export van Iran helemaal zou wegvallen door de Amerikaanse sanctie blijkt niet te kloppen. De grootste olie-importeurs van Iraanse olie hebben van de VS toestemming gekregen Iraanse olie te blijven gebruiken, dus het anticiperen op het wegvallen van Iraanse olie blijkt niet nodig geweest.

Daarnaast hebben ook andere olieproducerende landen als Saoedi-Arabië en Rusland hun productie verhoogd met het oog op het wegvallen van Iraanse olie. Dit gebeurde mede op aandringen van VS-president Trump.

Hoge olieproductie

Door de hoge olieproductie is het ook niet vreemd dat de olievoorraden toenemen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zullen de voorraden binnenkort het vijfjaarlijkse gemiddelde in de Oeso-landen overtreffen.

Analisten kijken uit naar de volgende bijeenkomst op 6 december van het oliekartel OPEC. Verwacht wordt dat de olieproductie zal worden teruggeschroefd om de prijs te steunen. Of Saoedi-Arabië een sterke productieverlaging aandurft is de vraag. Waarschijnlijk wil men president Trump niet teveel voor het hoofd stoten na het tumult rond de vermoorde journalist Khashoggi.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.