Home

Achtergrond

Olieprijs terug op niveau begin 2018

De olieprijs blijft dalen, en is inmiddels beland bij het niveau van begin 2018.

De prijs voor een vat ruwe Brent-olie staat deze week weer op het niveau waar het begin dit jaar stond: zo rond de $ 63 per vat. De olieprijs is de afgelopen periode heel hard gezakt, begin oktober noteerde Brent nog meer dan $ 86 per vat. Een vat West Texas Intermediate steeg licht, naar iets meer dan $ 54.

Olieproductie VS ongekend hoog

De productie van ruwe olie door de Verenigde Staten is ongekend hoog, 11,7 miljoen vaten per dag, een recordhoeveelheid. De olievoorraad van de VS is volgens de Energy Information Administration opgekrikt met bijna 5 miljoen vaten olie. Dat is de hoogste voorraad sinds december vorig jaar. Beide factoren zijn gunstig voor de afnemers van olie.

De VS zal naar verwachting de productie niet op dit hoge niveau kunnen handhaven,

President Trump is ook blij met de huidige prijsontwikkeling, waar hij oliestaat Saoedie-Arabië voor bedankt, en hoopt dat de prijzen nog verder zakken.

India heeft deze week haar import van ruwe olie opgeschroefd naar 5 miljoen vaten per dag, wat de prijzen misschien weer wat op kan drijven.

OPEC wil olieproductie terugschroeven

De handel lijkt zenuwachtig, tekent persbureau Reuters op. De OPEC-landen werken aan een deal om de productie voorzichtig terug te schroeven. Iran wil hier vooralsnog niet aan meedoen. Begin december komen de OPEC-landen samen om te beslissen over het al dan niet beperken van de productie. Ook Rusland, geen lid van OPEC, maar wel een relevante speler op de oliemarkt, wordt nog niet enthousiast van het plan.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.