Home

Achtergrond

Moeizame vleeshandel hindert schapenmarkt

Een rustige handel in schapen en lammeren op de veemarkt in Leeuwarden. Tot een verandering van de prijzen kwam het dinsdagochtend 13 november niet.

Handelaren zagen dat de aanvoer met 1.068 dieren relatief groot is voor de tijd van het jaar. Dat maakte direct al duidelijk dat een verhoging van de prijzen er niet in zat. De dieren werden wel redelijk verkocht tegen stabiele prijzen. Zware rammen brengen in Leeuwarden nog altijd € 112,50 en € 127,50 per dier op.

Door het uitblijven van prijswijzigingen, staat de prijs voor zware rammen nu exact gelijk aan het niveau van een jaar terug. Handelaren zijn niet ontevreden over het prijsniveau. In vergelijking met voorgaande jaren kan worden gesproken over een redelijk gemiddelde prijs. Het ene jaar ligt de prijs iets boven het huidige niveau, het andere jaar er weer iets onder.

Dat de prijs nu niet omhoog kan, heeft grotendeels te maken met een moeizame vleeshandel. Grossiers zien de afzet van lams- en schapenvlees vooral tegenvallen en prijsverhogingen in de vleeshandel zijn niet aan de orde. De vraag valt vies tegen en dat zorgt voor de stroeve vleeshandel. Dat maakt dat inkopers niet bereid zijn meer te betalen voor de schapen en lammeren.

Ruimte voor stijgende prijzen is er bij de huidige marktomstandigheden niet. Handelaren verwachten niet dat het aanbod direct veel kleiner wordt. Een significante verbetering van de vleeshandel wordt evenmin verwacht. Een stabiele prijs is het meest waarschijnlijk.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.