Home

Achtergrond

Marco van der Vegte: democratie moet je leren

In maart vinden de provinciale verkiezingen plaats. Politieke partijen leggen deze weken de laatste hand aan hun kandidatenlijsten. Melkveehouder Marco van der Vegte was de afgelopen 8 jaar CDA-Statenlid in Overijssel. Dat vindt hij genoeg. “Het was leerzaam, zinvol en af en toe slopend.”

Marco van der Vegte houdt het na 8 jaar lidmaatschap van Provinciale Staten van Overijssel voor gezien. Zo zou de kop boven dit interview kunnen luiden. Feitelijk juist, maar de werkelijkheid is toch echt genuanceerder. Hij heeft getwijfeld. Gaat hij nog 4 jaar voor de politiek, of kiest hij voor zijn bedrijf?

Kennis van de praktijk

Melkveehouder Van der Vegte uit Mastenbroek heeft moeten wennen aan de politieke mores – “in het begin wist ik niet eens wat het verschil is tussen een motie en een amendement” – maar na een paar maanden voelde hij zich al thuis in zijn nieuwe rol. Als Statenlid kun je toch best veel voor elkaar krijgen, zegt hij. “Het is hartstikke belangrijk dat er agrarische ondernemers aan het debat in het Provinciehuis meedoen. Bijvoorbeeld: zij weten als geen ander wat de gevolgen zijn van de vestiging van de wolf. Of van natuurontwikkeling. Kennis van de praktijk mag in de politiek niet ontbreken.”

Dan rijd ik naar huis en zie onderweg dat mijn collega’s hebben gemaaid. Had ik ook moeten doen

Statenlidmaatschap is belangrijk, maar ook slopend

Hij heeft toch besloten om zich niet nog een keer kandidaat te stellen voor het CDA. 8 jaar vindt hij genoeg. Samen met zijn vrouw heeft hij een melkveebedrijf in de Mastenbroekerpolder. Zijn zoon wil het bedrijf over paar jaar overnemen, dus moet alles up-to-date zijn. “Het statenlidmaatschap is leuk en belangrijk, maar ook slopend. Zo’n vergadering in het Provinciehuis kan 8 uur duren. Dan rijd ik naar huis en zie onderweg dat mijn collega’s hebben gemaaid. Had ik ook moeten doen. Loop ik thuis nog even de stal in en hoop maar dat alles goed is gegaan.”

Democratie moet je leren

Hij vertelt liever over de democratielessen die hij op middelbare scholen geeft. Leerlingen doen dan in een rollenspel kennis op over democratie en politiek. De een speelt Statenlid, de ander Gedeputeerde. Van der Vegte reageert, daagt uit. “Mooi om te doen. En belangrijk, want democratie moet je leren. Liefst zo jong mogelijk.”

Marco van der Vegte: “Boer zijn én politicus, dat is het best goed gelukt.” - Foto: Ruud Ploeg
Marco van der Vegte: “Boer zijn én politicus, dat is het best goed gelukt.” - Foto: Ruud Ploeg

Boeren perspectief bieden

In de CDA-fractie was hij 2 periodes verantwoordelijk voor het dossier landbouw en natuur. Overijssel telt 25 Natura 2000-gebieden, er worden enorme bedragen uitgetrokken voor natuurontwikkeling. “Dat gebeurt allemaal op grond van boeren. Ik weet als geen ander wat het betekent voor een boer als een deel van je land een natuurbestemming krijgt. Ik ben geen tegenstander van natuurontwikkeling, maar vind wel dat je de boeren waar het om gaat perspectief moet bieden. Bijvoorbeeld via bedrijfsverplaatsing of door kavelruil. Daar heb ik me de afgelopen jaren hard voor gemaakt.”

Er is niks mis met natuurinclusief boeren, maar laten we dat dan wel invullen op een manier dat boeren verder kunnen met hun bedrijf

Hij constateert dat de landbouw onder een vergrootglas ligt. Het maatschappelijke debat gaat over het teruglopend aantal weidevogels, over koeien in de wei en insecten. “Daar kan de agrarische sector niet omheen. Ik ken boeren die zich afsluiten voor de kritiek in de samenleving, ze halen hun gelijk bij hun collega’s. Als Statenlid zeg ik: “er is niks mis met natuurinclusief boeren, maar laten we dat dan wel invullen op een manier dat boeren verder kunnen met hun bedrijf.”

Landbouw en natuur zijn geen tegenpolen

Landbouw en natuur zijn geen tegenpolen, zegt hij. “8 jaar geleden stonden de landbouw- en natuurorganisaties in Overijssel lijnrecht tegenover elkaar. Nu niet meer. Samen werkt beter, is hier de slagzin. En dat werkt echt. Daar heb ik vanuit mijn rol als Statenlid aan mee mogen werken. Ik kijk er met voldoening op terug.”

Ik kan me met een gerust hart terugtrekken

Boer zijn én politicus, uiteindelijk is het best goed gelukt. Met bijvoorbeeld melkrobots en tochtigheidssensoren heeft hij zijn bedrijf erop ingericht dat hij hele dagen weg kon. “Er is niks misgegaan, maar na acht jaar maak ik toch de keus om vaker thuis te zijn. Er staan andere boeren klaar om voor het CDA de Staten in te gaan. Ik kan me met een gerust hart terugtrekken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.