Home

Achtergrond

Langzame opmars grondprijs Oostelijk veehouderijgebied

De grondprijzen in het Oostelijk veehouderijgebied zijn langzaam aan het stijgen.

De grondhonger onder melkveehouders zal nog wel even standhouden, is de verwachting. Door een redelijk aanbod rijzen de hectareprijzen nog niet de pan uit.

Relatief veel transacties houdt de grondmarkt in het Oostelijk veehouderijgebied bezig. Het afgelopen kwartaal stegen de prijzen licht.

Overal daling grondprijzen, behalve in Oosten

Vrijwel overal in Nederland zijn in het derde kwartaal de grondprijzen licht gedaald, behalve in het oosten van het land. In Twente is de vraag naar kwalitatief goede grond hoog, weet een makelaar uit Weerselo. Een hectare kan dan wel voor bijna € 90.000 van de hand gaan. Het Kadaster noteert prijzen van gemiddeld € 62.700 per hectare in landsdeel oost, in het kwartaal daarvoor was het € 3.000 minder. In het derde kwartaal is in dit deel 1.700 hectare verhandeld.

Particulieren verkopen grond

Het aanbod in deze hoek van het land is volgens deze makelaar goed. “Niet per se omdat stoppende boeren hun grond verkopen. Natuurlijk zijn er wel een aantal stoppers, maar veelal is het aanbod afkomstig van particulieren. Het vermogen dat in deze grond zit is voor hun belastbaar in box 3. Dat maakt het aantrekkelijk om grond te verkopen. De prijzen beginnen zo rond de € 50.000 per hectare; dat zijn vaak de minder goed bereikbare of kwalitatief minder goede percelen. Ook percelen in vorm van een patatzak zijn minder goed verkoopbaar.”

‘Locatie belangrijker dan kwaliteit grond’

Akkerbouwgrond wordt weinig verhandeld, de naam Oostelijk veehouderijgebied doet zijn naam eer aan. “Melkveehouders hebben hier de overhand. Die willen graag hun huiskavel vergroten. De locatie van een perceel is misschien wel belangrijker dan de kwaliteit van de grond,” merkt een makelaar.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.