Home

Achtergrond

Koers Bayer in zwaar weer

Het lijkt er op dat Bayer nog lang niet uit de turbulente periode is.

In de afgelopen 2 weken daalde de beurskoers van het Duitse bedrijf met 12,5%. Daarmee daalde de koers nog verder dan het in juli behaalde laagste punt in 5 jaar. Woensdag bij het sluiten van de beurs stond de koers op € 62,20: een daling van 40% sinds het begin van 2018.

Rechtszaken tegen Bayer omtrent glyfosaat

Reden is onder andere de vele rechtszaken die lopen omtrent het mogelijk kankerverwekkende glyfosaat. Afgelopen week werd bekend dat de eerste federale zaak omtrent glyfosaat plaatsvindt in februari volgend jaar. Deze zaak is de eerste in een reeks van 620 federale rechtszaken die op stapel staan.

Daling winst Bayer

De eerste niet-federale rechtszaak vond eerder dit jaar plaats. Die loopt overigens nog steeds, omdat Bayer in beroep is gegaan tegen een al verlaagd bedrag dat het bedrijf zou moeten betalen. Daarbij kwamen half november kwartaalcijfers die een daling in de winst lieten zien. Met het zicht op de vele rechtszaken, ziet de stemming voor de aandelen van Bayer er niet positief uit.

Flinke tik voor K+S

Ook kali- en zoutproducent K+S kreeg de afgelopen week een flinke tik. De koers zakte met 12,4% naar € 15,41. De producent boekte in het derde kwartaal een flink lager resultaat door hogere kosten. Die werden veroorzaakt door de droogte. Het operationele resultaat zakte daardoor met meer dan de helft naar € 36 miljoen, ondanks een hogere omzet. Een domper voor de beleggers, die daarom van hun aandelen af wilden.

Verlies JBS lager dan verwacht

Een bedrijf dat het wel goed deed op de beurs was de Braziliaanse vleesverwerker JBS. De kwartaalresultaten van dat bedrijf pakten goed uit, waardoor de beurskoers met 7,3% steeg. Hoewel JBS nog steeds verlies maakt, was het minder dan verwacht werd. De omzet steeg met 20% door een hogere verkoop van rundvlees in Brazilië en de Verenigde Staten. De varkensvleesdivisie in de Verenigde Staten heeft echter te lijden onder de handelsoorlog met China.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.