Home

Achtergrond

Italië wacht flinke boete van de EU

De Italiaanse begroting staat nog prominent op de financiële agenda.

De Europese Commissie wil Italië op de strafbank zetten, omdat de regering niet wil voldoen aan afspraken met Brussel over de begroting voor 2019. Het gevolg is vooralsnog dat de rente die Italianen moeten betalen voor nieuwe staatsleningen fors op kan lopen.

Lees verder onder de foto

De Italiaanse minister van financiën Tria (links) en eurocommissaris Moscovici spraken elkaar vorige maand in Rome over de Italiaanse begroting, die wat Brussel betreft niet goedgekeurd wordt. - Foto: ANP
De Italiaanse minister van financiën Tria (links) en eurocommissaris Moscovici spraken elkaar vorige maand in Rome over de Italiaanse begroting, die wat Brussel betreft niet goedgekeurd wordt. - Foto: ANP

Op de financiële markten gaat het rendement binnen korte tijd flink omhoog als de ruzie tussen Brussel en Rome lijkt te escaleren. Vervolgens ook weer fors omlaag als er sussende geluiden komen uit Rome, bijvoorbeeld van de Italiaanse minister van financiën.

Hoog risico op staatslening

Een hoog rendement op staatsleningen betekent doorgaans dat er zorgen zijn over het risico dat gelopen wordt. De koers van een bepaalde serie staatsleningen gaat omlaag, terwijl de rente die Italië betaalt, gelijkt blijft. Voor de koper van die staatslening is het hogere rendement dan een compensatie voor het hogere risico.

Dat gaat voor een land pas echt in de papieren lopen als het nieuwe leningen uitschrijft om tekorten te financieren en oude leningen af te lossen. Voor Italië gaat het dan al snel om miljarden euro’s per jaar.

Boete tot € 3,5 miljard

Daar komt nog bij dat de Commissie een boete op kan leggen als er geen akkoord komt. Dat kan volgens het Financieele Dagblad oplopen tot een bedrag van € 3,5 miljard per jaar. De Commissie weet zich gesteund door de meeste leden van de eurogroep, die in grote lijn achter de huidige aanpak staan. Begin december vergadert de eurogroep over de maatregelen.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.