Home

Achtergrond 6 reacties

Henk Flipsen: afstand niet enige duurzaamheidsfactor

Kringlooplandbouw is het toverwoord in de visie van minister Schouten op de toekomst van de sector. Op 5 november organiseert Boerderij een boerendebat met de minister. In de aanloop daarnaartoe een serie interviews met boeren en niet-boeren. Vandaag: Henk Flipsen, directeur van Nevedi, de branchevereniging voor de diervoedersector.

Wat vindt u van de landbouwvisie van minister Schouten waarin kringlooplandbouw een belangrijk onderwerp is?

“De visie is een richting. Het weerspiegelt de maatschappelijke en politieke wens, en tegelijkertijd sluit de marktvraag hierop aan. De visie is heel open en geeft kapstokken voor de sector om mee aan de slag te gaan. Minister Schouten lijkt te zeggen ‘zorg dat je er invulling aan geeft’.”

Dichtbij betekent niet per definitie duurzamer. Dat gaat weer in tegen de maatschappelijke wens: een spagaat dus

Een statement in de visie is ‘lokaal wat kan, regionaal en internationaal wat moet’. Wat betekent dit voor de diervoedersector?

“Dat die zin er instaat, vind ik goed. Het geeft realiteitszin aan. We zien dat er steeds meer vraag is naar grondstoffen uit Europa. De vraag is alleen hoe optimaal het gebruik van enkel Europese grondstoffen is. Volgens mij zou dat een suboptimale situatie zijn. Er zouden dan beperkingen zijn in de aanvoer van grondstoffen, alleen omdat je afstand en vervoer als factor neemt voor verduurzaming. Dat werkt door in de spagaat waarin boeren zitten. Zij moeten voldoen aan steeds meer duurzaamheidseisen die opgelegd worden door de verwerkende industrie. Boeren moeten daarvoor aanpassingen doen. Niet alleen in het voer, maar in veel meer dingen binnen het bedrijf. Dat kost geld. Boeren stellen ons hier vragen over. Als diervoedersector moeten we als antwoord geven dat we niet zeker zijn over wat regionale producten toevoegen aan de verduurzaming, wanneer klimaatdoelen en circulariteit de uitgangspunten zijn. Dichtbij betekent niet per definitie duurzamer. Dat gaat weer in tegen de maatschappelijke wens: een spagaat dus.”

Henk Flipsen ziet dat boeren in een spagaat zitten. De marktvraag en de maatschappelijke wens van lokale en regionale grondstoffen komt volgens hem niet altijd overeen met werkelijke duurzaamheid. - Foto: Nevedi
Henk Flipsen ziet dat boeren in een spagaat zitten. De marktvraag en de maatschappelijke wens van lokale en regionale grondstoffen komt volgens hem niet altijd overeen met werkelijke duurzaamheid. - Foto: Nevedi

Kringlooplandbouw op landniveau is dus eigenlijk niet mogelijk?

“Nee, als je alleen binnen de grenzen van Nederland denkt, denk je te minimalistisch. Nederland is een open economie en haalt grondstoffen uit het buitenland en exporteert circa 70% van de landbouwproducten. De wens om meer naar regionale grondstoffen te gaan, zal werkelijkheid worden door de marktvraag of door economische overwegingen. Wanneer het goedkoper is om producten dichterbij te halen, zal men dat ook doen.”

Maar als het goedkoper is om grondstoffen van verder weg te halen, zal men dat toch ook blijven doen?

“Ja dat is zo, maar daarbij wordt nogal eens vergeten dat naast de prijs van producten ook de voedingswaarde belangrijk is. Soja bijvoorbeeld is een belangrijke grondstof met de beste aminozuren voor veevoeders. Als we soja zouden willen vervangen, is dat niet efficiënt in het maken van goede veevoeders. Soja is daarnaast een plant die niet overal optimaal kan groeien. Hier geldt ook: moet je soja in Nederland of Europa willen telen, alleen vanwege de afstand als duurzaamheidsfactor? Volgens mij niet, want ik zie vooralsnog niet wat de winst voor de boer is.”

Nederland is een dichtbevolkt land met een efficiënte voedselproductie. Daarmee kunnen we een voorbeeld zijn voor andere landen

Hoe kan de boer wel profiteren van kringlooplandbouw?

“Ik verwacht niet dat kringlooplandbouw op korte termijn al te merken is in de portemonnee van boeren. Ik denk dat export van kennis op de lange termijn een belangrijk aspect is. Nederland is een dichtbevolkt land met een efficiënte voedselproductie. Daarmee kunnen we een voorbeeld zijn voor andere landen. Met dit exportproduct in het achterhoofd, is het daarom ook interessant voor de overheid om boeren en bedrijven die in ontwikkelingen richting kringlooplandbouw meegaan, te ondersteunen en belonen.”

Ziet u potentie in nieuwe (kringloop)grondstoffen voor veevoeders als insecten en algen?

“Ik ben zeer positief over deze nieuwe ontwikkelingen waar de sector al een tijd mee aan de slag is. Niet alleen omdat dit past in de kringloopgedachte, maar ook omdat we ons bewust moeten zijn van de verhoudingen in de wereld. Er is een stijgende vraag naar voedsel en naar grondstoffen. We zijn nu nog afhankelijk van andere landen in onze grondstoffenvoorziening. Het is goed dat we nu ook nadenken over alternatieve bronnen binnen Nederland.”

Boeren in debat met Schouten

Kringlooplandbouw is het toverwoord in de landbouwvisie van minister Carola Schouten. Op 5 november organiseert Boerderij een boerendebat met de minister. In de aanloop daarnaartoe een serie interviews met boeren en niet-boeren.

Laatste reacties

 • arink

  Flipse houdt het liefst alles bij het oude, anders kan hij zijn zakken veel moeilijker vullen.
  Zijn antwoorden zijn zo inhoudsloos, dat je je afvraagt of hij de vragen wel goed begrepen heeft.
  Dit soort conservatieve geesten gaat de boeren niet naar de volgende generatie leiden.
  Als de rest van de wereld zich het voedselpatroon van West Europa aanmeet, dan hebben we een fors probleem, dat kun je op een sigarendoos uitrekenen.
  We staan dus aan de vooravond van zowel een energie alsook een voedseltransitie.
  Geloof niet dat er over dertig jaar nog varkens en koeien op de huidige schaal geconsumeerd worden, melk idem.
  Maar dat gaat Flipse natuurlijk niet vertellen, hij wil de laatste boeren nog wel even uitmelken.

 • koestal

  Boeren zitten steeds in een spagaat,als ze er uit zijn ,zitten ze zo weer in het volgende spagaat,doe als boer gewoon je werk en trek je nergens wat van aan.De honden blaffen en de karavaan gaat verder.

 • farmerbn

  Flipsen ziet dat als je te rigoreus omgaat met de kringloopgedachte dat de Nederlandse boer aan het verliezen is. Hij haalt er nu al de te scherpe randjes van af. Prima.

 • agratax.1

  Flipsen is duidelijk in "Waarom Nederland aan kringloop landbouw" moet doen. Op termijn exporteren van kennis in kringloop en benodigde techniek. Beide items zijn voor de boer Zinloos. Hij mag jaren dienen als proefkonijn en proeftuin en daarna gaan anderen er met de poet vandoor. Als we Flipsen zijn redenering op ons complete voedselpakket los laten, zijn we als Nederlandse boeren beter af als we ons geld stoppen in Handelshuizen in plaats van in boerderijen.

 • haj146

  Arink ben je van GroenLinks of PvdD? De hele wereld mag handelen in alles wat los en vast zit. Alleen de agrarische sector moet regionaal en " net als vroeger" wat is dat toch voor gelul. Wij zijn goed in het produceren van top melk en vlees. Daar voeren we voer voor aan en mest voor af. Gewoon handel en werkgelegenheid. Philips maakt ook meer apparaten dan we in Nederland gebruiken. Ook maar verbieden?

 • info36

  Over 30 jaar worden er meer runderen en varkens geconsumeerd wereldwijd dan nu. Alleen niet in het westen. Door het hier te ontmoedigen wordt het in andere werelddelen moeiteloos overgenomen. Dus hoe bekrompen kun je zijn Arink.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.