Home

Achtergrond

Groeiend olieaanbod doet prijs wegzakken

De olieprijs zit deze week in een dalende lijn. Dat begon meteen maandag al.

In eerste instantie steeg de olieprijs nog vanwege het van kracht worden van de sancties door de VS tegen Iran. Toen echter duidelijk werd dat de regering-Trump vrijstellingen zou verlenen aan acht kopers van Iraanse olie daalde de prijs. Het gaat niet om zomaar landen, maar om landen die het grootste deel van de in Iran opgepompte olie afnemen: China, India, Italië, Griekenland, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Turkije. Als reden gaf Trump aan dat hij het ‘iets rustiger aan wil doen” met deze oliesancties, omdat hij de olieprijs niet wil opdrijven.

Stijging Amerikaanse olieproductie

Een ander prijsdrukkend effect was het bericht van de Energy Information Administration (EIA) over de stijging van de Amerikaanse olieproductie in 2018 en 2019. Voor dit jaar veracht de EIA een gemiddelde van 10,9 miljoen vaten per dag, een stijging van 1,5%. Over 2019 denkt de EIA dat er sprake zal zijn van een stijging met 2,6%. Dat komt neer op 12,06 miljoen vaten olie per dag. De gemiddelde prijs voor een vat West Texas Intermediate zal volgens de EIA dalen met 2,4% naar $ 66,79 dit jaar. En in 2019 met 6,8% dalen tot $ 64,85. Voor Brentolie denkt de EIA dat de prijs voor een vat in 2018 met 1,8% daalt naar $ 73,12 en in 2019 terugloopt met 4,2% naar $ 71,92.

Opec overweegt productieverlaging

Door de stijgende olieproductie in de VS overweegt de Opec een productieverlaging in 2019. Op de Opec-top in Abu Dhabi komend weekeinde zal hierover gesproken worden. In de afgelopen periode had de Opec op verzoek van de VS juist de productie opgevoerd om het wegvallen van Iraanse olie te compenseren. Achteraf blijkt dat niet nodig te zijn door de verleende vrijstellingen door de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.