Home

Achtergrond 2 reacties

Geldt landbouwvrijstelling voor werktuigenloods?

Is de landbouwvrijstelling van toepassing op mijn werktuigenberging?

Ja, de landbouwvrijstelling is ook van toepassing op de (onder)grond van bedrijfsgebouwen. Dus ook op de werktuigenberging. De vrijstelling geldt overigens alleen voor de waardeontwikkeling van de (onder)grond. De winst die toegerekend moet worden aan de ‘stenen’ is daarentegen wel belast.

Agrarisch bedrijf

Natuurlijk geldt de vrijstelling alleen als daadwerkelijk een agrarisch bedrijf wordt uitgeoefend. Een eventueel verschil tussen de waarde in het economisch verkeer (WEV) en de waarde in het economisch verkeer bij agrarische bedrijfsuitoefening (WEVAB) is niet vrijgesteld. Maar de hoofdregel is dat de winst op (onder)grond van uw bedrijfsgebouwen is vrijgesteld. En dat scheelt in de praktijk een flinke slok op een borrel bij staking of verkoop van de onderneming. Door de werking van de vrijstelling wordt de belastingdruk fors beperkt.

Laatste reacties

  • melkveehouder .

    Dag Pieter. Geldt dit dan ook voor de ondergrond van de agrarische bedrijfswoning?

  • pieter.seegers1

    Beste melkveehouder,

    Nee, helaas niet. De Hoge Raad heeft in 2004 uitgemaakt dat voor de (onder)grond van de bedrijfswoning de vrijstelling niet geldt.

Of registreer je om te kunnen reageren.