Home

Achtergrond

Geen extra renteverhoging door FED

Extra renteverhogingen in de VS worden steeds onwaarschijnlijker.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), gaf deze week aan dat de rente in de VS nog maar iets onder het neutrale niveau zit. Dat is voor analisten het signaal dat de rente niet verder verhoogd zal worden dan eerder aangekondigd. Het werd als gunstig signaal opgevat op beurzen, die flink stegen na de toelichting van Powell.

Herziene begroting Italië

Begin deze week reageerden financiële markten al positief op signalen uit Italië dat er mogelijk toch een herziene begroting gaat komen. De Italianen liggen daarover in de clinch met de EU vanwege een hoger begrotingstekort dan afgesproken. De Italiaanse beurs steeg flink, net als de euro. De rente op Italiaanse staatsleningen ging meteen flink omlaag, naar het laagste niveau in de laatste 2 maanden.

Powell deed zijn uitspraken tijdens een toelichting op een rapport van de Fed over de staat van de economie. Daarin staan analyses die eerder in veel meer verschillende rapporten werden uitgebracht. In het rapport zijn sterke en zwakke punten van het financiële systeem opgesomd.

Historisch hoge schuldenlast bedrijven

De huidige situatie wordt ‘beduidend beter’ genoemd dan voor de financiele crisis in 2008. Risico’s zijn de fors opgelopen aandelenkoersen en de historisch hoge schuldenlast van bedrijven. Renteverhogingen hebben dan ook een grotere invloed. De invloed van rentestappen van de Fed is daarbij pas over een jaar of later goed zichtbaar, gaf Powell aan.

Risico’s zijn er nu vooral door externe schokken. Zoals een escalatie van handelsoorlogen tussen de VS en grote handelspartners. Ook het verloop van de brexit kan alsnog grote invloed krijgen, zeker als premier May het huidige brexit-akkoord niet door het parlement krijgt.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.