Home

Achtergrond 1 reactie

EU-parlement: let op concurrentiekracht

Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) moet instrumenten hebben om de concurrentiekracht van de landbouw te meten, zoals er ook gekeken wordt naar de klimaateffecten van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Die suggestie deed Europarlementariër Jan Huitema bij de eerste bespreking van het nieuwe GLB in het Europees Parlement. Huitema zegt dat de verbetering van de concurrentiekracht een van de kernpunten is van het GLB.

We kijken alleen naar de maatregelen, niet naar de resultaten, waar het om gaat

Daarnaast meent hij dat extra voorwaarden in het GLB om publieke diensten te realiseren, niet werken. “Als je als boer vakjes moet afvinken om aan de maatregelen te voldoen voor je je geld kan ontvangen, natuurlijk doen boeren dat dan. Maar we kijken alleen naar de maatregelen, niet naar de resultaten, waar het om gaat.”

Hij wil dat boeren gestimuleerd worden om resultaten te bereiken. Geen betaling op basis van de grond die iemand heeft, maar op basis van de acties die hij uitvoert en de resultaten die worden bereikt.

Snel duidelijkheid

CDA-parlementariër Annie Schreijer-Pierik wil dat er snel duidelijkheid komt voor de boeren. De onzekerheid is groot, mede door brexit en doordat er nog geen besluiten zijn genomen over de omvang van de begroting. “Zolang de EU-landen kibbelen over de Europese begroting kan het EU-parlement niet beslissen over het landbouwbeleid”, aldus Schreijer.

Meer dan 600 wijzigingsvoorstellen

In het parlement zijn meer dan 600 wijzigingsvoorstellen gedaan op de oorspronkelijke plannen van Eurocommissaris Phil Hogan. Hogan kwam in het debat zwaar onder vuur, naar aanleiding van het kritische rapport van de Europese Rekenkamer over de GLB-voorstellen. Volgens de rekenkamer zijn de plannen voor het nieuwe GLB niet geschikt om milieuvraagstukken aan te pakken en helpen ze ook niet goed om boeren in hun inkomen te ondersteunen.

Het GLB zal de komende maanden onderwerp van onderhandelingen zijn tussen de verschillende fracties in het Europees Parlement. De bedoeling is dat half februari over de voorstellen zal worden gestemd. Hogan wil dat de politieke besluitvorming voor de Europese verkiezingen (in mei) is afgerond.

Eén reactie

  • farmerbn

    Europa moet meer aandacht geven aan die concurrentiekracht omdat die snel afneemt. Landen die middelen toelaten die hier verboden zijn moeten verboden worden naar Europa te exporteren. Is eigenlijk ook erg logisch. Als je legbatterijen verbiedt is het raar dat je wel legbatterijeieren uit andere landen mag halen. Hetzelfde bij GMO-gewassen en lindaanspuiters.

Of registreer je om te kunnen reageren.