Home

Achtergrond

Brexit en Italië hangen boven rentemarkt

Onzekerheid rond de brexit heeft de Bank of England weerhouden om de rente te verhogen in het Verenigd Koninkrijk.

Niet onverwacht volgens kenners, maar het is wel een gevolg van de voortdurende onzekerheid over hoe de brexit eruit gaat zien. De economie in het VK geeft eigenlijk wel aanleiding tot een rentestap. De Britse economie doet het goed, de werkloosheid is het laagst in meer dan 40 jaar.

Toch aarzelt de Britse centrale bank over het verhogen van de rente, er wordt rekening gehouden met een flinke klap voor de economie als er geen goed akkoord met de EU uit de bus komt.

Voor de eurozone neemt de kans op het uitblijven van een rentestijging toe. Dat schrijven analisten van ABN Amro in de maandelijkse visie op rente en euro. Vorige week werd duidelijk dat de ECB een renteverhoging nog in het midden laat.

Volgens ABN Amro zijn er wel degelijk tekenen dat de afzwakking van de economie zich ‘breder voltrekt’ dan uit de sussende woorden van Draghi vorige week was op te maken. De bank gaat ervan uit dat de ECB de rente in december 2019 gaat verhogen, maar sluit ook niet uit dat het nog wat later wordt.

Ruzie over Italiaanse begroting

De rente in Duitsland en Nederland wordt nu bovendien gedrukt door de ruzie tussen Italië en de EU over de Italiaanse begroting. Dat uit zich in een toenemend verschil tussen de rente die de Italiaanse overheid moet betalen en de als veilig geachte Duitse en Nederlandse overheid.

Zowel brexit als Italië hangen voorlopig nog als donkere wolken boven de rentemarkt.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.