Home

Achtergrond

Wat zijn de fiscale gevolgen bij aanleg zonnepark?

Ik ga een zonnepark aanleggen. Verandert dat nog iets aan de fiscale status van mijn grond?

Ja. De landbouwvrijstelling vervalt voor de grond waar panelen op komen. Hou ook rekening met mogelijke fiscale regelingen die in het verleden zijn toegepast. Heb je minder dan 5 jaar geleden het bedrijf overgenomen en gebruik gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling voor de erf- en schenkbelasting (de BOR)? Of is de grond minder dan 10 jaar geleden gekocht met gebruikmaking van de cultuurgrondvrijstelling voor de overdrachtsbelasting? Dan vervalt dat voordeel geheel of gedeeltelijk, met terugwerkende kracht. Advies is om de geschiedenis van de grond goed te bestuderen en dit soort kosten door te berekenen aan de projectontwikkelaar die de zonnepanelen plaatst.

Lees ook: Geldt landbouwvrijstelling nog bij een zonnepark?

Meerwaarde

In de meeste gevallen zal de grond tot het vermogen van de landbouwonderneming gerekend mogen blijven, zodat niet over een eventuele meerwaarde belasting moet worden betaald. Niet zeker is echter dat bij latere schenking of vererving van de grond de BOR daarop van toepassing is. Een oplossing kan ook zijn om voor een beperkt percentage participant te blijven in de exploitatie van de zonnepanelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.