Home

Achtergrond

Wat is het verschil tussen lease en huurkoop?

Hoe zit het met lease en huurkoop bij fosfaatrechten?

Bij een lease-overeenkomst zijn de fosfaatrechten van de eigenaar. Alleen het gebruik van de fosfaatrechten is afgestaan aan de leasende partij. Na afloop van de leaseperiode moet de leasende partij de fosfaatrechten dus weer overdragen aan de eigenaar.

Koop op afbetaling

Bij huurkoop is dit niet het geval. Huurkoop is een speciale vorm van koop op afbetaling. De koopsom van de fosfaatrechten wordt uitgesmeerd over een afgesproken periode. Nadat de huurkoper alle betalingen heeft voldaan, wordt hij automatisch eigenaar van de rechten.

Lees alles over fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Risico

Huurkoop is in veel gevallen echter minder aantrekkelijk. De huurverkoper moet bij aanvang van de overeenkomst namelijk direct over alle huurkoopbetalingen afrekenen bij de belastingdienst. Bij huurkoop oordeelt de belastingdienst dat de huurverkoper het risico van waardevermeerdering of vermindering van de fosfaatrechten al heeft overgedragen aan de huurkoper. De huurverkoper loopt ten aanzien van de fosfaatrechten fiscaal gezien onvoldoende dan wel geen risico.

Of registreer je om te kunnen reageren.