Home

Achtergrond 1 reactie

VVD en CDA zorgen voor extra jaar asbestsanering

De Tweede Kamer moet er dinsdag nog wel mee instemmen, maar het lijkt er sterk op dat boeren en tuinders een jaar extra krijgen om hun stallen, schuren en andere gebouwen te ontdoen van asbestdaken. Niet op 1 januari 2024 valt het doek, maar op 31 december 2024.

Het uitstel van het wettelijk verbod op asbestdaken komt redelijk onverwacht. Natuurlijk hadden VVD‘er Erik Ziengs en CDA‘er Maurits von Martels voorafgaand aan het debat hun politieke voelhoorns gebruikt om te peilen of hun idee weerklank zou vinden bij staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Dat bleek zo te zijn. En dus kondigden ze een gezamenlijk motie aan om de wet in te laten gaan op de laatste dag van 2024.

Met jaar extra blijft de opgave groot

Het debat over het asbestdakenverbod liep anders dan het vaak gaat. Meestal houdt een bewindspersoon een toezegging aan het parlement even achter de hand om die pas na enig aandringen tevoorschijn te halen. Maar Van Veldhoven had kennelijk een goede bui en kwam aan het begin van haar bijdrage alvast tegemoet aan de wens van VVD en CDA.

“Het is gezien de opgave waarvoor we staan niet onredelijk te zeggen dat we dat extra jaar gewoon nodig hebben, gezien de spanning die er is. We moeten de resterende jaren 15 miljoen vierkante meter per jaar laten saneren. Dat is echt een opgave”, aldus Van Veldhoven.

Binnen 2 minuten 1 jaar vooruit

Voor PVV‘er Roy van Aalst ging het wel heel snel: “De staatssecretaris is niet 2 minuten bezig en we zijn al een jaar verder. (...) Als we in 2 minuten al een jaar verder zijn, vraag ik me af hoe dit debat verder gaat. Krijg ik nu de garantie van de staatssecretaris dat het op 31 december 2024 wel geregeld is?”

Als de Tweede Kamer dat zo besluit, doen we dat zo, was kort gezegd het antwoord van de staatssecretaris.

Het ging allemaal zo snel dat partijen aan de linkerzijde (GroenLinks, SP en PvdA) zich bezorgd begonnen af te vragen waarom de bewindsvrouw niet gewoon vasthield aan de datum van 1 januari 2024. Het stond immers zo in de toelichting bij de wet. Suzanne Kröger constateerde dat de staatssecretaris wel heel erg snel begon te schuiven: Nu geven 2 partijen over die datum aan dat ze heel 2024 willen gebruiken. In plaats van ambitie en regie te tonen (...) komt er ‘hop’ in een paar minuten een jaar bij.”

Wetswijziging moet voor controlemogelijkheid zorgen

Bij de wet ligt ondertussen ook een wijzigingsvoorstel om in 2022 een moment in te bouwen waarin wordt vastgesteld hoe het loopt met de sanering. Dan zou kunnen blijken dat de sanering toch niet zo snel verloopt als nodig is om klaar te zijn voordat het verbod ingaat. Kan er dan weer uitstel komen? Volgens de staatssecretaris niet: “Het gaat er dan niet meer om of het doel gehaald wordt, maar vooral hoe dat gehaald wordt.” Zij wil tijdig kunnen checken of aanvullende maatregelen nodig zijn om het verbod ook gewoon te kunnen halen.

Eén reactie

  • Bolder01

    Als er niet wat verdiend word , hoe kun je dan de asbest sanering betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.