Home

Achtergrond 5 reacties

Olieprijs zakt door groeiende voorraden

De olieprijs viel de afgelopen week flink terug. Een vat WTI-olie kwam uit onder $ 70 en de prijs van een vat Brent-olie daalde onder $ 80.

Een aantal factoren speelt bij de olieprijsdaling een rol. Allereerst bleken de Amerikaanse olievoorraden extreem sterker toegenomen dan waar deskundigen op hadden gerekend. Er was uitgegaan van een voorzichtige groei met 0,9 miljoen vaten. Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek de werkelijke voorraadtoename met 6,5 miljoen vaten een factor 7 hoger te liggen. Daarmee kwam de totale voorraad uit op 416,4 miljoen vaten.

Spanning om verdwenen journalist liet olieprijs even stijgen

Eerder in de week was nog sprake van een lichte stijging van de olieprijs. Dat kan worden toegeschreven aan de opgelopen spanning tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië vanwege de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Door de opmerking van president Trump het olieproducerende land ‘hard te straffen’ als blijkt dat ze betrokken zijn bij de verdwijning van de journalist, ontstond onrust over een mogelijk stokkende olieaanvoer uit Saoedi-Arabië.

Wat eveneens meewerkte aan een dalende olieprijs zijn de zorgen over de vraag naar olie. Volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap in het maandelijks olierapport groeit de vraag naar olie minder snel dan verwacht. Voor 2018 rekent het agentschap op een groei van 1,3 miljoen vaten per dag, over 2019 wordt uitgegaan van 1,4 miljoen. Dat is weliswaar groei, maar wel zo’n 110.000 vaten per dag minder dan waar op werd gerekend.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Zal t aan de pomp vanmiddag al wel weer flink gezakt zijn.

 • Peerke1

  Ik zal nog even wachten tot de tank helemaal leeg is.

 • farmerbn

  Deskundigen blijken niet genoeg deskundig te zijn.

 • Alco

  We weten allemaal waar een eventuele opwarming van de aarde door komt.
  En dan spreekt men nog van tegenvallende groei van olie verbruik.

 • pinkeltje

  Ja, wat een tegenvaller, "zorgen over de vraag naar olie". De vraag naar olie neemt minder snel toe dan we hadden gedacht. Dat wordt nog wat als we allemaal klimaatneutraal gaan leven. Maar het illustreert ook meteen de zwakte van het westerse economische model: gebaseerd op eindeloze groei.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.