Home

Achtergrond

Olieprijs 10% gedaald sinds begin oktober

De olieprijs heeft een turbulente week achter de rug.

Het meest opvallend was de prijsdaling afgelopen dinsdag waarbij een vat West Texas Intermediate (WTI) met ruim 4% daalde tot $ 66,30 per vat. Ook een vat Brent-olie moest 4% inleveren en kwam onder de $ 75,50 per vat uit.

Met deze daling kwam de olieprijs uit op het laagste niveau in 2 maanden. Sinds de hoogste notering begin oktober betekent het dat de olieprijs met 10% gedaald is. Een dag later krabbelde de prijs overigens alweer enigszins omhoog. Voor WTI-olie moest $ 67 per vat betaald worden en Brent-olie noteerde $ 76,60 per vat.

Olie riskante belegging

De reden van de scherpe daling moet gezocht worden in twijfel op de aandelenmarkt over de groei van de wereldeconomie. Beleggers zien olie net als aandelen als een riskante belegging.

Opvallend is wel dat op dezelfde dag dat de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) naar buiten bracht dat de Amerikaanse olievoorraden voor de 5e achtereenvolgende week zijn gestegen, de olieprijs juist weer wat hoger sluit. De EIA liet weten dat de voorraad ruwe met 6,3 miljoen vaten is opgelopen tot 422,8 miljoen vaten. Daarentegen daalde de benzinevoorraad met 7,1 miljoen vaten.

Wegvallen Iraanse olie

De onrust over het wegvallen van de Iraanse olie op de markt door de binnenkort in te stellen Amerikaanse boycot is enigszins geluwd nu Saoedi-Arabië volgens minister van energie Khalid Al-Falih ‘zoveel mogelijk olie zal oppompen’ om dat te compenseren.

Ook de verzekering van Saoedi-Arabië de export van olie niet te staken in verband met de nasleep van de moord op journalist Jamal Khashoggi zorgde voor een zekere rust op de oliemarkt. De intentie van de Saoediërs is om samen met hun bondgenoten de wereldwijde productie op peil te houden.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.