Home

Achtergrond 5 reacties

‘No-deal’ Brexit catastrofe voor de Britse boer

Aan beide kanten van het kanaal wordt de angst steeds groter dat er een ‘no-deal’ Brexit aan staat te komen. De Engelse boerenbond spreekt zelf van een catastrofe.

Voor de Britse boeren zou het catastrofaal zijn als er volgend jaar maart, wanneer Groot-Brittannië uit de Europese Unie treedt, geen akkoord is over de nieuwe handelsrelatie. Dat zou betekenen dat producten, zeker voeding, door de EU gecertificeerd moeten zijn voordat ze er geëxporteerd kunnen worden, zoals dat ook met invoer uit China of de Verenigde Staten gebeurt.

Noodkreet National Farmers Union

“Het duurt zeker een half jaar, vermoedelijk veel langer, voordat dat geregeld kan worden. Dat betekent dat we al die tijd een feitelijk handelsembargo hebben voor de EU. En daarna gaat de EU haar externe exportheffingen invoeren voor alles wat Brits is, dan kunnen we daar nooit meer concurreren,” stelt de National Farmers Union (NFU) in een noodkreet.

Nederlandse export naar Groot-Brittannië zal grote problemen gaan ondervinden

Cruciale week Brexit

Brexit beleeft opnieuw een cruciale week. Deze week houdt de regerende Conservatieve Partij haar jaarlijkse congres en moet premier Theresa May duidelijk maken waar ze met Brexit naar toe wil. Tot nu toe houdt ze vast aan een plan om wederzijdse normen en eisen te erkennen en daardoor de vrije markt in stand te houden, maar dat wijzen zowel veel van haar partijgenoten als de tegenpartij in Brussel van de hand. Omdat er echter wel uiterlijk volgende maand één of andere ‘deal’ moet zijn, wordt de kans steeds groter dat er een ‘no-deal’ situatie komt. Dan kan de Britse export niet meer ongehinderd naar Europa, maar zal ook de Nederlandse export naar Groot-Brittannië grote problemen gaan ondervinden.

Een ‘no-deal’ is onverteerbaar en onaanvaardbaar

Vleesbedrijven

De National Farmers Union houdt daarom haar hart vast. De bond berekent bijvoorbeeld dat meer dan 6.000 Britse vleesbedrijven één voor één EU-gecertificeerd zouden moeten worden. Datzelfde geldt ook voor exporterende aardappelverwerkers, koekfabrieken, zuivelbedrijven of graanhandel. Directeur Terry Jones van de NFU: “Dat gaat ons echt kapitalen kosten. Een ‘no-deal’ is onverteerbaar en onaanvaardbaar. Daar blijven we op hameren, zowel in Londen als in Brussel.” De problemen worden waarschijnlijk net zo groot aan EU-kant, want die Britten moeten zelf alles wat uit de EU komt ook van de bekende ‘stempels’ voorzien.

Lees verder onder de tweet.

Voedselvoorziening

De regering in Londen begint zich nu ook duidelijk zorgen te maken. May heeft vorige week een speciale staatssecretaris benoemd die moet zorgen dat de voedselvoorziening na Brexit zo weinig mogelijk verstoord wordt. De premier heeft daarvoor een politicus gekozen die eerder werkte bij PepsiCo en supermarkt Asda.

Onze eigen Britse boeren worden over het hoofd gezien

Dreigende tekorten voeding

Eerder al waarschuwde de NFU en andere organisaties voor dreigende tekorten, omdat de ingevoerde voeding en dranken, waar Groot-Brittannië zo afhankelijk van is, teveel oponthoud gaat ondervinden. Maar Jones zet daar wel een aantekening bij: “Dat aspect van Brexit krijgt veel aandacht. Maar onze eigen Britse boeren worden over het hoofd gezien. De export van lamsvlees naar Frankrijk is van levensbelang voor onze schapenhouders, de zuivel exporteert steeds meer kaas naar de EU. In veel Zuid-Europese landen verkopen we het bruine kippenvlees wat de Britten niet lusten. Al die handel dreigen we kwijt te raken, tijdelijk of voorgoed. Dat zou een ware ramp zijn.”

Lees ook: Brits plan ziet voedselproductie over het hoofd

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Ben bang dat dit scenario ook nog eens van toepassing is op de Eu richting landen als Amerika, China....

 • Vhouder

  in engeland hebben ze overal te kort aan dus ik denk dat die boeren juist goud verdienen bij no deaL

 • Bennie Stevelink

  @vhouder, het is tegenwoordig in de landbouw net als in de industrie: voor sommige producten ben je afhankelijk van export, voor andere producten van import. Wij zijn afhankelijk van export voor zuivel maar importeren graan en nog veel meer. In GB exporteren ze graan voor veevoer, importeren graan voor menselijke consumptie.
  Van ieder geslacht varken wordt de helft in Europa geconsumeerd, de andere helft moet buiten Europa worden afgezet. In het decadente Europa eet men wel varkenshaas, karbonades en hamlappen. De poten, buiken en de rest moet buiten Europa worden afgezet.
  We hebben momenteel een schaarste aan melkvet vanwege de hoge boterprijs. Tegelijk hebben we nog een paar honderdduizend ton magere melkpoeder in interventie zitten waar we nog niet vanaf kunnen. Afzet zal buiten Europa gezocht moeten worden.

  Wat te denken van Trump: hij heeft een heffing gezet op Europees staal om de binnenlandse markt te beschermen. Voor het maken van bepaalde producten kopen sommige bedrijven in de VS speciale staalsoorten van TataSteel in IJmuiden. Deze staalsoorten worden in de verouderde staalindustrie in de VS niet gemaakt. Ze overwegen nu om deze productie te verplaatsen naar buiten de VS. In plaats van bedrijven te beschermen worden ze weggejaagd.

 • Alco

  Elk nadeel heeft ook zijn voordeel zei Johan Cruijff.

 • koestal

  In Engeland hebben de supermarkten de macht,ze maken de melkprijs uit ,ook de adel heeft de macht over de boeren doordat veel boeren pachter zijn van adellijke families.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.