Home

Achtergrond 5 reactieslaatste update:18 okt 2018

Melkveehouder wil voorschot van NAM om faillissement te voorkomen

Melkveehouder Kor Kruizenga in Rasquert heeft een voorschot nodig op schadevergoeding die hij eist van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als gevolg van de aardbevingen.

Als Kruizenga dat voorschot niet krijgt, dreigt er een faillissement, aldus zijn advocaat Pieter Huitema. De rechter stelde maandag 1 oktober tijdens een kort geding in de rechtbank in Assen voor om een voorschot vast te stellen, waardoor Kruizenga weer vooruit kan. De partijen kwamen hier niet uit.

Lees de uitspraak van de rechter: Boer krijgt geen € 3 miljoen aardbevingsschade

Totale schade geraamd op ruim € 5 miljoen

Kor Kruizenga kampt al sinds een aardbeving in 2012 met schade aan zijn huis en bedrijfsgebouwen. Om zijn bedrijf voorlopig te redden, is een voorschot van ruim € 3 miljoen nodig. De totale herstelschade wordt geraamd op € 5,2 miljoen. Er loopt een bodemprocedure over de schade bij Kruizenga, een procedure waarin de schade en de aansprakelijkheid moeten worden vastgesteld.

Faillissement melkveebedrijf ligt op de loer

Kruizenga kan echter niet wachten op de uitslag van de bodemprocedure, een faillissement ligt op de loer. Huitema: “Mijn cliënt is van oordeel dat het voldoende aannemelijk is dat in de bodemprocedure een groot deel van zijn vorderingen worden toegewezen. Wanneer hij geen voorschot krijgt zal een voorheen goedlopend melkveebedrijf ten einde komen als gevolg van de aardbevingsproblematiek.”

NAM vergoedt alleen schade woning, niet voor bedrijfspanden

Experts van de NAM stelden het schadebedrag voor de woning van Kruizenga vast op € 73.000. Voor schade aan zijn bedrijfspanden, waaronder een mestkelder uit 2009 die sinds 2013 lek is, biedt de NAM geen vergoeding. Volgens geoloog Peter van der Gaag wordt de schade aan de mestkelder veroorzaakt doordat de grondwaterhuishouding door de aardbevingen is ontregeld.

De rechter doet over 2 weken uitspraak.

Lees ook: Boerenoverlegtafel bevingen verrast belangenorganisaties

Laatste reacties

 • Tiny1946

  Wat de droogte schade betreft , als het een normaal neerslag jaar geweest was, zou de ramp nog groter geweest zijn, het ariaal uien en aardappelen die gezaaid en gepote ha dan hadden de uien en de vrije aardappelen nul € geweest zijn.

 • koestal

  NAM is niet van goede wil,is bezig met boertje pesten ,al die volgevreten directeuren hebben geen haast.

 • agratax(1)

  @Koestal wat is het belang van de NAM als ze boertje pesten? Ik zie meer dit soort NAM acties als "de schade" binnen de perken houden en zo -einde NAM- voorkomen. Want als de eerste (mest)kelder wordt vergoed, dan volgen er nog veel meer ondergrondse bouwwerken die lekken en dus vergoed moeten worden.

 • koestal

  agratax[1[De NAM heeft zelf geen belang om schade te vergoeden,ze proberen met hun getreuzel de boeren murw te krijgen.

 • koestal

  Rutte wil graag de aandeelhouders vrijstellen van de dividendbelasting,het gaat om 2 miljard euro,dit geld had ie beter kunnen gebruiken om de aardbevingsschade in Groningen te financieren . De NAM schiet toch niet op,wat een mooiweerpolitiek van Rutte naar de aandeelhouders,vooral de buitenlandse aandeelhouders,hier zie je toch geen cent van terug,blijkbaar gelooft hij zelf hier wel in.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.