Home

Achtergrond

Kunstmest wordt duurder

De KAS-prijzen stijgen flink door vanwege de dure energiefactor. De productiekosten voor het maken van ammoniak zijn sterk gestegen.

De kunstmestprijzen liggen hoog. Dat was aan het begin van het nieuwe seizoen al het geval, maar deze maand gaan de prijzen nog wat verder omhoog. KAS Nutramon noteert deze week € 24,75 per 100 kg (bron: groothandel Triferto). Dat is een halve euro meer dan de week ervoor. In 2017 en 2016 lagen de prijzen lager. Vorig jaar in dezelfde week noteerde KAS € 22,35 per 100 kg. in 2016 werd er zelfs maar € 19,25 per 100 kg voor KAS betaald.

Aardgas sterk in prijs gestegen

De prijsstijging heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste is energie. Energie is duurder geworden. Vooral aardgas is sterk in prijs gestegen. Dat heeft gevolgen voor de productiekosten om ammoniak te maken. Wat ook meespeelt, is het antidumpingbeleid in de Europese Unie. Hierdoor stijgt de prijs van urean (vloeibare kunstmest) flink door. Het zet extra druk op de markt.

Vraag en aanbod in ureum uit balans

Daarnaast heeft ureum in deze fase nog een redelijke correlatie met KAS. En daar zijn vraag en aanbod flink uit balans. China is als exporteur van de wereldmarkt verdwenen en daar is Iran als ureumproducent bijgekomen. De Amerikaanse president Trump heeft Iran voor veel Europese inkopers als optie afgesneden. Er is dus nog minder aanbod. Hierdoor stijgen ureumprijzen verder. En dat raakt deels ook de KAS-markt.

KAS blijft duurder worden

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de prijsstijging van KAS nog niet ten einde is. Handelaren verwachten dat er volgende week opnieuw € 0,50 bij de prijs opkomt. Tegelijkertijd zijn boeren er niet erg happig op om in de voorverkoop al zaken te doen. Ze zijn druk met de verschillende oogsten.

Naast KAS worden ook de andere meststoffen duurder. Kali noteert deze week bij Triferto € 0,20 hoger: € 31,40 per 100 kg. Dat is € 1 meer dan vorig jaar rond deze tijd. Tripel superfosfaat wordt ook wat duurder en nadert de grens van € 40 per 100 kg. Vorig jaar was dat nog € 33,50 per 100 kg.

Prognose: stijgende prijzen.

Voor meer prijzen zie Boerderij op Maat: Boerenadviesprijzen van Nutramon

Of registreer je om te kunnen reageren.