Home

Achtergrond

Koers Südzucker omhoog door stijgende suikerprijs

Bij de agrifoodbedrijven op de beurs vonden de afgelopen 2 weken flinke koersstijgingen en -dalingen plaats.

De beurskoers van het Duitse Südzucker profiteerde van de suikerprijs die afgelopen week een opleving liet zien. Ten opzichte van 2 weken geleden steeg de koers met 15,6% en eindigde woensdag op € 14,40.

Suikerprijs uit het dal

De suikerprijs beweegt al lange tijd op een laag niveau vanwege de afschaffing van de suikerquotering in Europa, maar lijkt nu uit het dal te zijn gekomen door lagere opbrengsten. Een positieve ontwikkeling voor Südzucker, want het bedrijf deelde eind vorige maand mee dat het de omzet- en winstverwachting van boekjaar 2018-‘19 naar beneden bijstelt vanwege de moeilijke suikermarkt.

De Braziliaanse slachterij JBS kon ook een forse koersstijging noteren. Vergeleken met 2 weken geleden steeg de koers met 10%. Begin deze maand werd bekend dat de slachterij uitbreidt vanwege de sterke Chinese vraag naar rundvlees. De investeringen bedragen zo’n $ 12 miljoen en de bedoeling is dat de productiecapaciteit wordt verdubbeld. Daarmee speelt de slachterij in op de stijgende vraag vanuit China: dit jaar ligt de vraag 125% hoger.

Trekkermarkt in mineur

Een markt die het duidelijk moeilijk heeft, is de trekkermarkt. Ook afgelopen week daalden de beurskoersen van Agco, CNH Industrial en John Deere. De dalingen waren respectievelijk 12%, 14% en 9,2%. De handelsoorlog duurt maar voort en dat houdt beleggers in een negatieve stemming over de aandelen van de trekkerfabrikanten. Daarbij worden op 30 oktober de kwartaalresultaten van Agco verwacht, en in november ook die van CNH Industrial en John Deere.

Wel winststijging Agco verwacht

Analisten van Zacks hebben hun verwachting over de resultaten van Agco al uitgesproken en zij verwachten wel een omzet- en winststijging. In de analyse zeggen ze echter ook dat het niet waarschijnlijk is dat Agco de voorspellingen overtreft, wat voor veel beleggers een belangrijke factor is.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.