Home

Achtergrond 1 reactie

Koers CNH Industrial fors onderuit

Alle aandelenbeurzen wereldwijd zijn woensdag 10 oktober met flinke verliezen gesloten.

De belangrijkste graadmeters in New York kenden hun grootse verliesbeurt in maanden. Beleggers op Wall Street maakten zich vooral zorgen over de oplopende rentes in de Verenigde Staten. Daarnaast deden de wereldwijde handelsspanningen een duit in het zakje. Ook de agrifoodbedrijven hebben te maken met een algemene daling van de beurskoers.

In de afgelopen 2 weken maakten de trekkerfabrikanten CNH Industrial en Agco respectievelijk een koersdaling van 9% en 7% mee.

Voortdurend conflict tussen VS en China

Ook de koers van John Deere daalde, hoewel minder hard (3,2%). Een belangrijke reden hiervoor is het alsmaar voortdurende conflict tussen China en de Verenigde Staten. De Verenigde Staten is een belangrijke markt voor de trekkerfabrikanten, maar daar valt op het moment weinig te halen.

Uit een reportage van het internationale persbureau Reuters blijkt hoe pessimistisch de stemming is onder Amerikaanse boeren. Ze stellen aankopen van zaden, middelen en ook machines uit omdat hun financiële positie momenteel te wensen over laat.

De vraag naar Amerikaanse granen is door het wegvallen van China op de markt gedaald en daarmee ook de prijzen. De vraag is hoe lang het conflict tussen China en de VS nog gaat duren. De gesprekken tussen de landen over onder meer handel begonnen afgelopen maandag in een ijzige sfeer.

Stijgers: Südzucker en Lamb Weston

De bedrijven die een forse stijging van de beurskoers noteerden afgelopen twee weken waren Südzucker en Lamb Weston met respectievelijk 9,9% en 9,8%.

Südzucker kwam op de dag van schrijven met halfjaarresultaten. In aanloop daarvan steeg de aandelenwaarde fors, wat mogelijk wijst op positieve verwachtingen. De resultaten lieten echter een significante daling van zowel de omzet als de winst zien.

Lamb Weston profiteerde van goede resultaten. Het bedrijf noteerde een 12% hogere omzet en een 11% hogere winst.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Eén reactie

  • stickie

    Wat een gezeur eind juni stond het aandeel CNHI nog onder de €9,00 daarna ging die even als een speer omhoog maar dat word nooit genoemd alleen de negatieve dingen.
    Behalve als er wat te melden over John Deere.

Of registreer je om te kunnen reageren.