Home

Achtergrond

Hogere rentes jagen beurzen schrik aan

Deze week waren er grote schommelingen op de beurzen.

Hogere rentes in de VS en Europa en voortdurende zorgen over de brexit deden de koersen geen goed. Op andere momenten was er weer herstel. Ook de olieprijs deed een duit in het zakje voor het nerveuze sentiment.

Terwijl al maanden duidelijk is dat de rentes in de VS stijgen en dat ook blijven doen, blijven de financiële markten nerveus reageren op economisch nieuws. Bijvoorbeeld op wat de Engelse premier May zegt op het partijcongres van de Conservatieven over de brexit. Maar ook hoe de Italiaanse begroting eruit gaat zien en of er daadwerkelijk een groter tekort ontstaat dan volgens de Europese begrotingsnormen toegestaan. Deze week zorgden berichten dat de nieuwe Italiaanse regering toch wil voldoen aan de begrotingsnormen weer voor een daling van de rente na dagenlange stijgingen. En dat was niet de eerste keer in de laatste maanden.

Euro daalde

De euro daalde in alle tumult ten opzichte van de Amerikaanse dollar en schommelt intussen weer rond de $ 1,15 per euro.

Hypotheekrentes op laagste punt ooit

De hypotheekrentes voor particulieren zijn in september uitgekomen op het laagste punt ooit volgens De Hypotheekshop.

De vooruitzichten voor de rente op langere termijn blijven ongewijzigd. De eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) zal niet voor december 2019 plaatsvinden. Dat bevestigde ABN Amro deze week nog eens in haar visie op rente en euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.