Home

Achtergrond 15 reacties

Hoe wordt grondgebondenheid in veehouderij bepaald?

Betekent het gebruik van grond van derden dat het meetelt voor het bepalen van de grondgebondenheid van een veehouderij?

Niet automatisch, daarvoor behoort de grond daadwerkelijk tot de bedrijfsvoering van het betreffende bedrijf te behoren en er voldoende zekerheid te bestaan over een voortdurend gebruik. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Raad van State. Het gaat om een vestiging van een geitenhouderij in Rilland (Z.) met 1.125 melkgeiten en 800 opfokgeiten. Ter plekke is alleen een grondgebonden bedrijf toegestaan.

Meer grond nodig voor ruwvoer

De geitenhouderij kan beschikken over ruim 22 hectare grond. Echter is voor de eigen productie van ruwvoer 48 tot 58 hectare nodig. De geitenhouder heeft 3 overeenkomsten met akkerbouwers om op in totaal 45 hectare ruwvoer te produceren.

Ruwvoer afnemen en mest leveren is onvoldoende om grondgebondenheid aan te nemen

Feitelijke gebruiker van de grond

Vaststaat dat de geitenhouder mest levert en dat hij ruwvoer afneemt, echter is onduidelijk wie de gronden feitelijk gebruikt en bewerkt. Dat biedt in de ogen van de Raad van State onvoldoende zekerheid om aan te nemen dat de gronden tot de bedrijfsvoering van de geitenhouder gerekend kunnen worden.

Ruwvoer afnemen en mest leveren is onvoldoende om grondgebondenheid aan te nemen, aldus de Raad van State. Om tot de bedrijfsvoering gerekend te kunnen worden is het noodzakelijk dat de geitenhouder de bewuste gronden feitelijk exploiteert.

Overeenkomst opzegbaar

Wat ook tegen een grondgebondenheid spreekt, volgens de Raad van State, is dat 2 van de 3 overeenkomsten weliswaar de intentie hebben om voor een periode van 6 jaar te gelden, maar dat die overeenkomsten voor de afloop van die periode eenzijdig en zonder opgave van redenen opzegbaar zijn.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Grond gebonden is als een veehouder een samenwerking heeft met een akkerbouwer en de mest op een verantwoorde wijze kan afleveren bij die akkerbouwer.
  Niet iedere veehouder krijgt een hoop grond van de ouders , in het zuiden en oosten zijn de boerderijen over het algemeen wat kleiner en als men het mest probleem 1 op 1 oplost zou het goed moeten zijn . Het is makkelijk praten voor die boeren die goed in de slappe was zijn gezet door de ouders en de rest van de familie

 • jaap69

  er zijn ook boeren die in het verleden te veel geïnvesteerd hebben in bv een dure trekker ipv grond.

 • polsbroek

  boeren die in de afgelopen jaren veel in grond geinvesteerd hebben die leefde arm maar sterven rijk ook leuk voor de erfgenamen

 • Firma Vellenga

  Ja, Polsbroek zo is het. Het is veel te makkelijk om te zeggen dat je van pa en ma het land hebt gekregen. Elke cent wordt er voor omgedraaid, terwijl in onze ogen de niet grondgebonden boeren maar in het nieuwste van het nieuwste rond rijden Hoop dat de tijden keren.

 • mtseshuis

  @jaap69: Hoeveel grond koop je nou van die dure trekker? 1 hectare 2? Dat zijn getallen die allang geen zoden meer aan de dijk zetten qua grondgebondenheid... Dan moet je het hebben over 10 of 20 hectare, dus 500.000 tot een miljoen, op z'n minst! Wie kan dat tegenwoordig nog? Alleen wat verzekeraars en lui die elders miljoenen verdiend hebben... Dat zouden boeren ook moeten kunnen gezien hun omzet en onmisbaarheid voor de samenleving. Kunnen ze ook eens een leuke trekker rijden, ipv 1 van 30 jaar oud laten lopen, omdat hij tijdens diverse werkzaamheden niet gemist kan worden... Moet je eens bij de afnemende en toeleverende industrie van de agrarische sector mee aankomen, dat ze maar een Caddy van 1998 moeten rijden om kosten te besparen....

 • moi !

  Grondgebonden landbouw had veel eerder serieus moeten worden. Die trekker of auto is van veel minder beland . Grond daar zal het in de toekomst veel meer om gaan . Waarom zouden veehouders en akkerbouwers niet veel meer met elkaar samenwerken. (kringloop landbouw).

 • Peet1212

  @moi! je hebt het niet goed gelezen de raad van state wijst in principe kringloop landbouw tussen veehouder en akkerbouwer naar de PRULLEBAK !!!!!!

  Er is werk aan de winkel voor LTO en minister Schouten!

 • Zuperboer

  @mtseshuis; Ik ben het met je eens. Hier rijdt de inseminator ook in een fatsoenlijke jonge leasewagen en ging het inseminatietarief vorige week weer met 3% omhoog. Inflatie doorberekenen noemt men dat en vrijwel elke deelnemer aan de economische kolom kan het zich permitteren. Van AH tot de smid. Echter.... dit is wel het lot van de primaire sector. Reken er maar niet op dat het ooit anders gaat worden. Het gesnoep door derden uit de EU-subsidiegelden om leuke projektjes mee te finanieren grenst dan ook aan het schandalige. Laat hen maar aankloppen bij de Postcodeloterij.

 • moi !

  @Peet1212: het is maar net hoe je het invult.

 • Peet1212

  @moi!, volgens RvS moet je de grond van de akkerbouwer ook bewerken en dan ben je eigenlijk al pachter. Die akkerbouwer zal dat niet doen!!!

 • hollandagri

  deze discussie lijkt te gaan over grondgebonden volgens bestemmingsplan. Soms zie je terug dat er definities in een bestemmingsplan zijn zoals minimaal 50 procent van eigen ruwvoer kunnen produceren.

 • mtseshuis

  Klopt @Peet, veel verder dan hectare om hectare ruilen met de akkerbouwer kom je niet! Die zal gek zijn en zijn grond verpachten met alle risico's van dien..

 • jaap69

  @mtseshuis ieder jaar 30 of 40k naar een belegger brengen, dat is zinvol. hier wordt al tientallen jaren gestaag land bijgekocht van geld wat niet naar grote beleggers hoeft te gaan omdat er niets gepacht hoeft te worden. hier ook geen 8% fosfaatrechten hoeven inleveren.

 • Bolder01

  Jaa p 69, wat is daar mis mee,, als men dat wil dus de boer moet maar met paard en wagen het werk doen , misschien met minder werk plezier

 • Attie

  Laat Jaap maar schuiven..

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.