Home

Achtergrond 25 reacties

Jaar uitstel asbestdakverbod

Het asbestdakenverbod gaat niet voor het eind van 2024 in. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag in de Tweede Kamer toegezegd. Zij wil niet zo ver gaan als de SGP, die vroeg om een uitstel van 2 jaar.

De staatssecretaris reageerde woensdag op een aangekondigde motie van VVD en CDA, die het verbod niet voor het eind van 2024 willen laten ingaan.

Woordvoerders Maurits von Martels (CDA) en Erik Ziengs (VVD) zeiden tijdens het debat in de Tweede Kamer dat het jaar 2024 hard nodig is om aan de doelstellingen te voldoen. Staatssecretaris Van Veldhoven is het daarmee eens.

De linkse oppositie (SP, PvdA, GroenLinks) reageerden verrast en onthutst op het uitstel.

Volgens Von Martels is het niet realistisch aan te nemen dat het lukt om het oppervlakte asbestdaken op zowel woningen als op agrarische bebouwing te saneren binnen de periode die daar nog voor is. Daarbij komt dat het budget dat de overheid voor subsidie beschikbaar heeft beperkt is.

Het asbestdak van een geitenstal wordt gesaneerd.
Het asbestdak van een geitenstal wordt gesaneerd.

Chris Stoffer (SGP) vroeg zich in het debat af wat hij moet zeggen tegen de varkenshouder die met de handen in het haar bij hem komt met de vraag hoe hij aan de verplichtingen moet voldoen. En dat terwijl er al tal van andere maatregelen op de sector afkomen. “Een pennenstreek op een kamer in Den Haag betekent heel veel voor een agrarisch bedrijf.”

Volgens de SGP‘er worden vooral agrarische bedrijven getroffen door het asbestdakenverbod. Er moet nog zeker 80 miljoen vierkante meter gesaneerd worden.

Linkse partijen willen meer geld voor sanering

CDA‘er Von Martels zei dat hij er rekening mee houdt dat het zeker 100 miljoen vierkante meter is. Dan is het volgens hem niet realistisch ervan uit te gaan dat er genoeg daken gesaneerd kunnen worden. PVV-woordvoerder Roy van Aalst noemt het een utopie dat de daken op 1 januari 2024 gesaneerd zijn.

Met het huidige saneringstempo zal het nooit lukken alle asbestdaken te saneren voordat het verbod ingaat, zegt SGP‘er Stoffer. Hij vindt dat de invoering van het verbod gefaseerd moet worden. Waarbij daken met een laag risico niet meteen gesaneerd hoeven te worden.

GroenLinks, SP en PvdA bepleiten in elk geval meer geld uit te trekken voor de sanering. Ook om te voorkomen dat ondernemers en bewoners overgaan tot illegale sanering waarbij asbest wordt gedumpt op illegale stortplaatsen in de natuur.

Laatste reacties

 • farmer135

  2030 is meer realistisch denk ik.

 • Nieuw.

  Er is geld genoeg in den Haag, 2 miljard per jaar ivm niet afschaffen dividend belasting. Met 100 miljoen m2, is dit 20 euro per m2 subsidie. Dan moet het toch lukken om voor algemeen belang de destijds goedgekeurde daken te saneren.

 • Nieuw.

  Maar ze willen van de boeren af dus mag je zelf de fouten van de overheid oplossen.

 • kleine boer

  G.camps krijgen degene die al gesaneerd hebben ook nog wat extra dan?

 • Nieuw.

  Die hebben al 8-12 euro per m2 ontvangen.

 • Alex63

  Dat motiveert diegene die al gesaneerd hebben wel bij een volgende klus das de tweede keer enkele jaren geleden met de dieseltanks ook een paar jaar uitgesteld.
  Ja we weten het ook nog niet zo lang dat het in 2024 verboden zou worden. Maar als de overheid nou ook de mensen eens helpt en niet steeds van die onnozele bijregeltjes verzint zoals het niet mogen saneren met hoogwerker en bak waar je in alle uithoeken mee kunt komen en vervolgens niet aangeeft hoe dit dan dient te gebeuren dit heeft voor veel en onnodige frustraties gezorgd en vertraging. Maar ach, als je er vanaf bent dan is het weer gepasseerd en misschien krijgen we nog een pluim vanwege goed gedrag!!!

 • brutus71

  Die asbest sanering heeft geen haast het ligt er al jaren, er komt nog wel weer uitstel

 • kleine boer

  G.camps das dan de helft.... ik vroeg nog wat extras.....

 • eja

  als we eens een paar maanden met sneeuw krijgen de komende winters is 1 jaar absoluut onvoldoende.
  Waarom horen we nooit wat over de vele drinkwater leidingen die ook van asbest zijn?

 • pinkeltje

  Zijn Italië, Frankrijk en Engeland ook al bijna vrij van asbest in en op de gebouwen?

 • Ik weet het !

  stel allemaal niet zoveel voor, totdat een naaste longvlieskanker krijgt...

 • Gerrit Lammertink

  Waarom wachten met saneren, je moet het gewoon niet meer willen asbest op je erf!!

 • brutus71

  @20.59 dan ruim jij toch lekker snel de asbest op

 • ZaadjesBV

  Wat een gedoe allemaal

 • ZaadjesBV

  80 miljoen vierkante meter de grond in dat is duurzaam en milieu vriendelijk toch.
  Dat ze hier maar eens over gaan debatten lijkt me hoog tijd te worden

 • ZaadjesBV

  80 miljoen vierkante meter de grond in dat is duurzaam en milieu vriendelijk toch.
  Dat ze hier maar eens over gaan debatten lijkt me hoog tijd te worden

 • mts van oosten

  het is altijd hetzelfde,totaal onbetrouwbare overheid,wat een bende

 • hylkema.l

  Natuurlijk moet het asbest van het dak af, maar in het huidige tempo duurt dat nog 8 jaar. En diegenen die eerst waren konden profiteren van de dubbele start subsidie en hebben al voordeel van hun nieuw dak, soms met zonnepanelen, en in elk geval een veel lagere verzekeringspremie.

 • Nieuw.

  Het moet er af als het technisch versleten is, lekkages etc. De overheid wil voor het algemeen belang dat het sneller moet, dan moeten ze dat ook financieel stimuleren. Dat kan op verschillende manieren, direct of dmv renteloze leningen over 30 jaar. Betaal je 1 euro per m2 per jaar aan aflossing. Voor Griekenland hebben ze ook geld.

 • glaasje

  Als de regering dit zo belangrijk vind voor de volksgezondheid dan behoren zei dat asbest verwijderen te betalen. En subsidie voor een nieuw dak. Deze kosten kun je niet afschuiven op de boeren. Deze generatie boeren kan er niks aan doen dat asbest op het dak ligt. En zijn over 20 jaar de zonnepanelen het nieuwe asbest?????

 • Gat

  Uit algemeen belang moet asbest er toch af. Dan moet de overheid het betalen. Ze hebben door mislukken van de dividend deal geld over. Maja mkb helpen, da's niet in hun straatje

 • wmeulemanjr1

  Degenen die alles willen bepalen moeten ook maar fors (mee)betalen.

 • janvos57

  De overheid heeft er destijds ook aan verdiend, over de daken is netjes btw betaald en dan nu zonder meer een verwijdering verlangen met weer belastingopbrengsten.....

 • s c de boer

  Als onze afnemers gaan eisen dat ze geen producten meer willen hebben van dieren/gewassen die onder een asbest dak hebben gezeten wat dan?

 • leo,s vriend

  Al;ex. 2024 is al jaaaren bekend, en kraan met bak mag weer.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.