Home

Achtergrond

Beurzen in de greep van hogere rente

Hogere rentes in Amerika zorgen voor toenemende onrust op de beurzen, deze week met forse koersdalingen tot gevolg.

De AEX-index daalde al onder het laagste punt dit jaar. Ook de voortdurende onzekerheid over de Italiaanse begroting en de moeizame brexit-onderhandelingen maken het er niet beter op.

De hogere rente in Amerika maakt het voor beleggers weer aantrekkelijker om geld in obligaties te stoppen in plaats van in aandelen. Op die manier wordt de geldstroom richting aandelenmarkten kleiner en als gevolg daarvan minder opwaartse druk op de aandelenkoersen.

Tegelijkertijd lijkt er weinig veranderd aan de onderliggende cijfers over economische groei. Onzekerheid is er al langer en dat wordt extra aangewakkerd door de handelsoorlog tussen de VS en China.

President van de VS Donald Trump speelt daarin een hoofdrol. In een reactie op de dalende beurskoersen noemde hij dat min of meer een verwachte correctie na jaren van stijgende koersen.

Hij haalde echter meteen nog eens uit naar de koepel van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve (Fed). Volgens Trump gaan de renteverhogingen veel te snel.

Geplande renteverhoging in december zal doorgaan

Trumps economisch adviseur Larry Kudlow benadrukte later echter weer dat de Fed een onafhankelijke instelling is. Het ziet er dan ook naar uit dat de geplande renteverhoging in december in de VS gewoon door zal gaan. Eerder dit jaar heeft de Fed de rente in 3 stappen verhoogd.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.