Home

Achtergrond

Angst wegvallen Iran drijft olieprijs verder op

De prijs voor een vat ruwe olie noteerde deze week het hoogste niveau sinds 4 jaar.

In 7 dagen tijd steeg een vat West Texas Intermediate van $ 72,50 naar $ 76,50 per vat. Een vat Brent-olie deed daar nog een schepje bovenop; de prijs daarvan steeg van $ 81,50 naar $ 86,50 per vat.

Olieprijs door de $ 100-grens

Daarmee is het einde aan de prijsstijging volgens analisten nog lang niet in zicht. De verwachting is dat de olieprijs in de komende periode de grens van $ 90 gaat bereiken. Dat de $ 100-grens ook gepasseerd zal worden, is volgens analisten eigenlijk wel een zekerheid, alleen over het moment waarop verschillen de meningen. Oliehandelaar Mercuria Energy Group verwacht dat dit nog voor het eind van 2018 gaat gebeuren. Handelaar Trafigura verwacht dat de $ 100-drempel pas ergens begin volgend jaar geslecht zal worden.

Tekst gaat verder onder grafiek

Opvallend is dat de stijging van de Amerikaanse olievoorraden blijkbaar geen remmende werking meer heeft op de prijsvorming. Afgelopen week stegen de Amerikaanse olievoorraden met een kleine 0,8 miljoen tot 404 miljoen vaten.

Amerikaanse sancties tegen Iran

De vooruitzichten van de invoering van de Amerikaanse sancties tegen Iran worden in de markt als een veel bepalender aspect gezien voor de prijsvorming. Dat de sanctie pas op 4 november officieel ingaan, is theorie. Daadwerkelijk zijn de sancties op de fysieke markt nu al volledig affectief, volgens een marktanalist van SEB Markets. De reden daarvan is dat de inkoop op dit moment gaat over de maand november en verder. Die olie wordt dus niet ingekocht in Iran.

In de afgelopen maand was al een daling te zien van de Iraanse olie-export. In de praktijk bleek de productie uit te komen op 2 miljoen vaten per dag, terwijl het gemiddelde ligt op 2,7 miljoen vaten.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.