Home

Achtergrond laatste update:11 jan 2018

Trump: ‘Boerenland is God’s land’

Als eerste Amerikaanse president in 25 jaar sprak Donald Trump het jaarcongres van het American Farm Bureau toe. 7.000 aanwezigen in Nashville hoorden een ronkende opsomming van al zijn prestaties en kregen een cadeautje toe: de belofte van snel internet op het platteland. “U wordt niet langer vergeten.”

Trump blijft Trump. Op zijn typische, zelfverzekerde toon somde de Amerikaanse president maandagavond (8 januari) voor een zaal van 7.000 boeren en boerinnen de resultaten op van 11 maanden presidentschap van de Verenigde Staten: Twee miljoen nieuwe banen. Werkloosheid op het laatste niveau in 17 jaar. De aandelenbeurs op Wall Street van record naar record. En een goedgekeurd belastingverlagingspakket van ‘5,5 biljoen dollar’. En de meeste voordelen daarvan, aldus Trump, komen terecht bij “Amerikaanse arbeidersfamilies, kleine ondernemers en – ja wie? – boerenfamilies.”

Niet veel presidenten spreken voor boerenorganisaties

Het was een bijzonder bezoek in Nashville, Tennessee. Want de laatste Amerikaanse president die de moeite nam om een congres van een boerenorganisatie toe te spreken, was George Bush senior; alweer bijna een kwart eeuw geleden. De jarenlange droogte staat haast symbool voor de wijze waarop boeren en ranchers zich achtergesteld hebben gevoeld door de heren en dames politici in Washington. Maar die tijd is voorbij, benadrukt Trump. En aan het terugkerende applaus, en hier en daar zelfs een staande ovatie, valt af te leiden dat leden van de Farm Bureau er zeer tevreden mee zijn.

President Donald Trump en Farm Bureau-voorzitter Zippy Duvall. De laatste sprak na afloop van een keerpunt in de Amerikaanse politiek. - Foto: Michael LoBiondo Photography
President Donald Trump en Farm Bureau-voorzitter Zippy Duvall. De laatste sprak na afloop van een keerpunt in de Amerikaanse politiek. - Foto: Michael LoBiondo Photography

Trump sneerde naar zijn voorganger Obama over verpletterende belastingen en pijnlijke regelgeving

“Jaren van verpletterende belastingen, pijnlijke regelgeving en corrupte politiek lieten onze samenleving gewond achter, onze economie stagneerde en miljoenen hardwerkende Amerikanen werden volledig vergeten”, sneerde Trump naar zijn voorganger Barack Obama. “Maar ze worden niet langer vergeten!” De president pochte verder 1.500 regels te hebben geschrapt. “Tweeëntwintig regels weg voor elke nieuwe.”

Patriottisme, welvaart en trots

De speech had meer volzinnen in petto. “We aanschouwen een nieuw tijdperk van patriottisme, welvaart en trots. En vooraan in dit nieuwe hoofdstuk loopt de geweldige Amerikaanse boer.” Volgens de voormalige vastgoedmagnaat zijn er weinig andere beroepen die de waarde van hard werken en doorzetten beter vertegenwoordigen dan landbouwers. “Boerenland is God’s land.”

De gehate dodentaks, oftewel de erfbelasting

Het meest applaus kreeg de president toen hij opgaf over zijn aanpak van de erfbelasting. De Farm Bureau heeft het in haar jarenlange lobby altijd als death tax aangeduid: de dodentaks. Dankzij het inmiddels aangenomen belastingpakket is die voor boeren veel minder ingrijpend. Volgens de New York Times overdrijft Trump zijn verdienste – de originele taks zou slechts weinig ondernemers raken – maar Trump kreeg desalniettemin de handen flink op elkaar. “U houdt uw boerderij binnen de familie!”

Snel internet

Er zat niet alleen een mooie speech in Trumps binnenzak. De president tekende ten overstaan van de zaal ook twee nieuwe wetten. Ze behelsen de bekostiging en de aanleg van snel internet voor het platteland. Juist daaraan is een groot tekort en dat veroorzaakt mede dat rurale gemeenschappen achterlopen in het profiteren van economische groei. Vorige maand nog waarschuwden Amerikaanse media dat eerdere overheidsinitiatieven vastliepen. Trump beloofde beterschap: “Die masten worden opgetuigd.”

Nafta en immigranten

Agrarisch Amerika is niet gerust over twee onderwerpen. Trump kaartte ze tekort aan om die onzekerheid weg te nemen. Over het vrijhandelsakkoord Nafta, met Canada en Mexico, stelde de president dat hij ‘hard zijn best doet’ voor een eerlijker akkoord. Maar beter kan amper volgens exportgerichte Amerikaanse boeren. Ook zijn er voldoende werknemers nodig voor melken en oogsten. En Trumps harde aanpak van illegale migranten maakt dat niet eenvoudiger. De president stelde slechts vastbesloten dat hij de drugscrisis aanpakt en zijn Muur zal bouwen.

Borstklopperij Trump ‘met een korreltje zout nemen’

Luisteraars bleven dus met vraagtekens achter. “Trump gaf geen enkele garantie dat hij begrijpt hoe belangrijk Nafta is in haar huidige vorm voor onze sector”, stelt Jordan Gackle. Ook Kim Morton neemt de borstklopperij over alle weggesneden regelgeving met een korreltje zout: “Als we onze producten niet kunnen verkopen aan de rest van de wereld en we hebben niet de arbeiders die we nodig hebben, dan betekent die deregulering weinig.”

Amerikaanse boerenorganisatie ziet Trump en zijn presidentschap als een waterscheiding

De Farm Bureau ziet het presidentschap van Trump en zijn bezoek aan de 99-jarige organisatie echter als een waterscheiding. “Deze president begrijpt hoe ambtelijke regels het bedrijfsleven in de weg zitten en hij werkt eraan om de weg vrij te maken voor welvaartsgroei”, meent FB-voorzitter Zippy Duvall. Ook boerin Pauline Marie Harris is best tevreden: “Trump is hier aanwezig en wil een deel zijn van de discussie. Dat is een geweldige start.”

Of registreer je om te kunnen reageren.