Home

Achtergrond

Tekort aan olie door winterweer VS

Verschillende factoren zorgden ervoor dat de olieprijs naar grote hoogte steeg, afgelopen week.

De koersen van West Texas Intermediate (WTI) en Brent sloten woensdag 3 januari met de hoogste prijs sinds december 2014. Een vat Brentolie kostte op dat moment $ 67,88. Een vat WTI olie kostte $ 61,90.

Extreem winterweer

Het extreme winterweer in de Verenigde Staten (VS) drijft de prijs voor olie flink op, terwijl sommige elektriciteitscentrales in de Verenigde Staten een tekort hebben aan olie. De afhankelijkheid van stookolie is het grootst in het noordoosten van de VS. Daar gebruikt 21% van de huishoudens olie om het huis te verwarmen. Volgens cijfers van het International Energie Agentschap (IEA) daalden de Amerikaanse voorraden de afgelopen tijd fors. Tankers uit Europa brengen olieproducten naar de Amerikaanse kust. Normaal gesproken is de VS een grote exporteur, maar nu zijn de rollen voor de korte termijn even omgedraaid. De kustwacht heeft ijsbrekers ingezet om de handelsroutes in de havens toegankelijk te houden.

Protest in Iran

Tegelijkertijd is er optimisme over de door Opec geleide besnoeiingen in de olieproductie om de prijzen te stimuleren. In november bereikte Opec met Rusland, Libië en Nigeria een akkoord over de verlenging van de beperking. Daarnaast zorgde ook politieke onrust in Iran, de derde grootste producent van olie, voor een stijging van de prijzen. Mensen gaan de straat op om te protesteren tegen de regering vanwege onder andere verdenkingen van corruptie en het uitblijven van economische groei. Analytici verwachten geen directe invloed op de productie van olie, maar het laat de prijs wel stijgen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.