Home

Achtergrond

Standvastigheid Opec stuwt olieprijs

Na een lichte daling aan het begin van de week is de olieprijs wederom gestegen. Een vat Brent-olie is weliswaar weer net onder de $ 70 gezakt, maar sinds dinsdag is er sprake van een voorzichtige opwaartse beweging met een koers van $ 69,30.

Voor WTI-olie geldt eenzelfde koersverloop. Voor een vat WTI-olie moet nu $ 64 betaald worden bij een licht stijgende tendens; enkele tientallen centen minder dan een week geleden. De oliemarkt gaat ervan uit dat de Amerikaanse olievoorraden net als vorige week opnieuw zijn gedaald.

Een ander prijsopdrijvend effect blijft de standvastigheid van olieproducerende landen om zich aan de afgesproken productiebeperking – onder leiding van het oliekartel Opec – te houden. Volgens analisten zijn de olieproducerende landen op dit moment zeer standvastig in hun productiebeperking en zijn er geen signalen dat er landen zijn die de productie willen opvoeren.

Op basis van dit gegeven denken analisten van Price Futures Group dat de prijs voor een vat ruwe olie dit jaar op $ 80 zou kunnen uitkomen; dat zou het hoogste prijsniveau in drie jaar betekenen.

Toch heeft de lopende koers op dit moment weinig invloed op de prijs van olie in de eurozone. Dat heeft te maken met de opmars van de euro. Omdat zowel de olieprijs als de euro in waarde stijgen, kan de oplopende olieprijs weggestreept worden tegen de waardestijging van de euro. Dit is mogelijk, omdat olie altijd verhandeld wordt tegen de dollarkoers en de dollar verzwakt ten opzichte van de euro.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.