Home

Achtergrond

‘Sojakoning’ Blairo Maggi koopt megabedrijf

De Braziliaanse onderneming Amaggi, eigendom van de familie van de huidige minister van landbouw Blairo Maggi, heeft de boerderij Itamarati Norte van 105.000 hectare overgenomen.

De groep Amaggi teelde tot nu toe soja, soja-zaden, mais en katoen op ongeveer 280.000 hectare en door de nieuwe aankoop komt het totale akkerbouwareaal nu uit op 320.000 hectare.

De boerderij Itamarati Norte is een onderdeel van het landbouwbedrijf Ciapar waarvan Amaggi de aandelen heeft overgenomen. De overname is recent bekendgemaakt in een persbericht van Amaggi. Behalve de voorgenomen overname wordt daarin nog wel een voorbehoud gemaakt over de formele afronding ervan. De Braziliaanse autoriteit consument en markt (Cade) heeft de overname inmiddels al wel goedgekeurd.

Overnamekosten

Amaggi wil geen enkele informatie verschaffen over het prijskaartje van de overname, maar in de sector worden bedragen genoemd van wel € 600 miljoen. Men komt tot dat bedrag door de aanname dat er 350 zakken soja per hectare is betaald. Dat is in die regio de gangbare prijs voor een hectare landbouwgrond. De gemiddelde prijs voor een zak soja van 60 kilo is ongeveer € 16.

Sojaoogst in Brazilië. - Foto's: ANP
Sojaoogst in Brazilië. - Foto's: ANP

Megabedrijf

De boerderij ligt in de gemeente Campo Novo de Parecis, op zo’n 500 kilometer van Cuiaba, de hoofdstad van de deelstaat Mato Grosso en slechts tweehonderd kilometer van Bolivia. Van de 105.000 hectare grond wordt bijna 52.000 hectare gebruikt voor de verbouw van soja, mais en katoen. De rest is verdeeld over veehouderij en het verplichte deel natuurreservaat. De overname betreft niet alleen de grond, maar ook alle opstallen en machines. Het bedrijf telt maar liefst elf start- en landingsbanen voor de sproeivliegtuigen, een hangar en enkele tientallen graansilo‘s.

700 mensen in dienst

De 700 medewerkers van het bedrijf wonen met hun familie in een dorpje op het bedrijf en de minister heeft al aangegeven dat hij dit tot een echte gemeente wil laten uitgroeien. Amaggi huurde het bedrijf al sinds 2002 en heeft daarbinnen ongeveer 700 mensen in dienst. De sociale tak van Amaggi heeft in 2017 het dorp al een schoolgebouw met tien leslokalen geschonken.

Benoeming Blairo Maggi krachtig gesteund

De benoeming van Blairo Maggi tot minister van landbouw in 2016 werd krachtig gesteund door de agrarische sector. Men wilde voor het ministerie van landbouw, veeteelt en voedselvoorziening (Mapa) een minister met kennis van zaken en die ook weet wat er in de sector speelt. Maggi was gouverneur van de deelstaat Mato Grosso, is senator en ook directeur van Grupo André Maggi, het huidige Amaggi. Dit bedrijf is in 1973 opgericht door zijn vader, André Maggi als producent van sojazaden op het moment dat de sojateelt zich uitbreidde naar de cerrado of het savannegebied in de Mato Grosso.

Blairo Maggi, Braziliaans minister van landbouw, tevens bekend als 'sojakoning'. Hij is directeur van Gruppo André Maggi, ofwel Amaggi.
Blairo Maggi, Braziliaans minister van landbouw, tevens bekend als 'sojakoning'. Hij is directeur van Gruppo André Maggi, ofwel Amaggi.

Amaggi produceert nu soja, mais en katoen. Het bezit drie sojacrushers, waarvan een in Noorwegen, met een capaciteit van 2 miljoen ton. Ook bezit het een haven en een groot aantal graanschepen. Met zijn vijf waterkrachtcentrales produceert het bedrijf meer dan 70 megawatt elektriciteit per jaar. Het bedrijf heeft bovendien in meerdere landen handelskantoren, waarvan één in Rotterdam. De totale omzet van de onderneming bedraagt ongeveer € 4 miljard.

‘Sojakoning’ Eraí Maggi

De vorige ‘sojakoning’ was Eraí Maggi, een neef van Blairo Maggi. Hij is de eigenaar van het Braziliaanse bedrijf Grupo ‘Bom Futuro’, oftewel ‘Goede Toekomst’. Hij werd in de Braziliaanse pers de ‘sojakoning’ genoemd, omdat het bedrijf met ruim 300.000 hectare de grootste oppervlakte aan soja teelde.

De groep Amaggi teelde tot nu toe soja, sojazaden, mais en katoen op ongeveer 280.000 hectare. Door de nieuwe aankoop komt het totale akkerbouwareaal nu uit op 320.000 hectare. Behalve de onofficiële titel van 'sojakoning', heeft de organisatie Greenpeace Blairo Maggi in 2006 ook de cynisch bedoelde ‘Gouden Kettingzaag Award’ toegekend voor zijn bijdrage aan de grootschalige kap in het regenwoud.

Megabedrijven

Brazilië is het land van de megabedrijven. Niet alleen de ‘sojakoning’ Maggi doet grote zaken, ook de familie Batista, eigenaar van vleesverwerker JBS, houdt niet van prutswerk.

De vleesverwerker heeft nu het vetmesterijbedrijf Five Rivers Cattle Feeding in de Verenigde Staten voor ongeveer € 180 miljoen verkocht aan de investeringsmaatschappij ‘Pinnacle Asset Management’. Five Rivers mest jaarlijks zo’n 980.000 runderen en de vleesverwerkingstak van JBS blijft de afnemer. Onlangs werd ook de zuivelonderneming Vigor voor € 220 miljoen verkocht.

Enorme schuld

Met deze verkopen is het zeven maanden geleden aangekondigde verkoopprogramma afgerond. De verkoop was nodig om de enorme schuld van de onderneming te verminderen. Eind september bedroeg de nettoschuld nog € 13 miljard.

Met de verkoop van deze bedrijfsonderdelen werd ruim € 1,3 miljard opgehaald, maar dat is aanzienlijk minder dan verwacht. Bij de aankondiging van het ‘desinvesteringsprogramma’ door het door de broers Joesly en Wesley Batista gecontroleerde bedrijf, werd een bedrag van € 1,7 miljard genoemd. Bovendien komt het grootste deel van de opbrengst van JBS zelf. Het Britse Moy Park van JBS werd verkocht aan het Amerikaanse Pilgrim’s Pride, dat ook eigendom is van JBS.


Handelsbalans positief

De handelsbalans van de Braziliaanse landbouw laat over 2017 een positief saldo zien van € 68,5 miljard. De agrarische handelsbalans behaalde een handelsoverschot van € 80 miljard en dat is voornamelijk toe te schrijven aan de export van het sojacomplex; sojabonen, sojaschroot en soja-olie.

Soja brak alle records in zowel volume als in waarde. Brazilië exporteerde vorig jaar 65,8 miljoen ton, bijna 2 miljoen ton meer dan in 2016. De waarde hiervan bedroeg € 22,3 miljard, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van landbouw (Mapa). Andere grote producten waren mais met 25 miljoen ton en cellulose met 13 miljoen ton. De agribusiness droeg in totaal bijna 45% bij aan de Braziliaanse handelsbalans.


Ontwikkeling van Cerrado

Toen in het midden van de jaren 70 de prijs van soja op de wereldmarkt explodeerde, werden de Braziliaanse boeren en de overheid wakker. Door de ontwikkeling van rassen die geschikt waren voor de Braziliaanse condities kon de Cerrado, een savannegebied van zo’n 200 miljoen hectare, in cultuur worden genomen. De bodem van de Cerrado is zuur en arm aan voedingsstoffen. Vooral door forse bekalking werd de bodem geschikt gemaakt.

Enorme uitbreiding soja-areaal

Sojaproducenten uit het zuiden van Brazilië gebruikten de winst die werd gemaakt in het Zuiden om grote oppervlakten van goedkoop land in het Middenwesten aan te kopen: de Cerrado. Het land was relatief makkelijk te ontginnen en de nieuwe eigenaren werden niet gehinderd door sociale, politieke of andere regelgeving.

De enorme uitbreiding van het soja-areaal in Brazilië vond in de jaren 80 plaats in dit gebied. Door de grootschaligheid kon er volop en efficiënt worden gemechaniseerd. Oogsten waren al snel op het niveau van die in de VS, maar wel met lagere productiekosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.