Home

Achtergrond

Signalen beperking olieproductie drijft prijs op

De Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie zijn deze week voor de tiende week op rij gedaald. De voorraad nam af met 1,1 miljoen vaten. Het gevolg is dat de olieprijzen nog steeds in een stijgende lijn blijven zitten.

De prijs van een vat Brent-olie schoot in drie dagen tijd van $ 69 naar $ 71. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) maakte een nog grotere sprong en steeg in dezelfde periode van $ 63,50 naar ruim $ 66.

Effect zwakke dollar

Dat van deze stijging relatief weinig wordt gemerkt, heeft alles te maken met de zwakke dollar. Afgelopen woensdag stond deze valuta op het laagste niveau in drie jaar. Overigens zitten de Amerikanen daar niet mee, want volgens de Amerikaanse minister van Financiën is dat alleen maar goed voor de handel. Omdat de handel in olie plaatsvindt in dollars heeft een sterke euro weinig last van de stijging van de olieprijs.

Hechte Opec

Behalve de dalende olievoorraden is het hechte Opec-blok ook een reden voor de oplopende olieprijs. Olieminister Khalid al-Falih van Saoedi-Arabië zinspeelde er al op dat de Opec ook na 2018 – dan lopen de huidige productieafspraken af – moet zorgen dat ze blijven samenwerken.

Volgens analisten is de samenwerking tussen de Opec en Rusland nooit zo hecht geweest als nu. Alle partijen willen de olieproductie laag houden. De opmerking van de olieminister wordt gezien als een eerste signaal dat ook in 2019 de productiebeperkingen in stand zouden kunnen blijven. Wel is de verwachting dat de Amerikaanse schalieolie-producenten de productie zullen gaan opvoeren als de olieprijzen op het huidige niveau blijven of nog verder stijgen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.