Home

Achtergrond

Olieprijs biedt kansen voor schalieolieproducenten

Ook deze week zijn de olieprijzen verder gestegen. Het prijsniveau is het hoogste sinds 3 jaar.

De prijs voor een vat Brent-olie stijgt gestaag richting $ 70. Donderdag 11 januari stond de prijs op $ 69,50. De prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) toont een vergelijkbare gestage prijsstijging en nadert $ 64. De oorzaak van de oplopende olieprijzen zit in verschillende factoren. Onrust in het Midden-Oosten, met name de protesten in Iran, is er een van. Daarnaast spelen de afnemende olievoorraden een belangrijke rol in combinatie met de extreem koude winter in het noordoosten van de Verenigde Staten. Ook de boven de markt hangende sanctie van de Verenigde Staten richting Iran speelt mee, die kunnen de olie-export van Iran verder onder druk zetten. Bovendien laat de Opec zien vast te houden aan de zichzelf opgelegde olieproductie.

De Amerikaanse olievoorraden zijn volgens de cijfers van de Energy Information Administration afgelopen week opnieuw gedaald. Deze keer gaat het om 5 miljoen vaten ruwe olie.

Of het Opec-front nog lang standhoudt, is overigens de vraag. De Iraanse olieminister Bijan Namdar Zanganeh waarschuwt voor oververhitting van de oliemarkt, als de prijzen de $ 70 bereiken. Volgens hem speelt een prijs boven de $ 60 de productie van schalieolie te veel in de kaart. Ook enkele niet met namen genoemde andere Opec-landen lijken het eens te zijn met Zanganeh. Ze zien een reëel risico in de combinatie van toenemende vraag en de huidige productiebeperkingen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.