Home

Achtergrond

Koers Südzucker daalt door toenemend risico

De grootste daler afgelopen week was het Duitse Südzucker. Ten opzichte van vorige week daalde de waarde van de aandelen met 6,5% van € 16,86 naar € 15,77, ondanks de positieve financiële resultaten die de grote suikerproducent vorige week bekendmaakte.

Dit betekent het laagste niveau voor Südzucker sinds begin 2016. Na een piek in februari 2017, zitten de aandelen tot nu toe in een neerwaartse spiraal. De aandelen hebben flink te lijden onder het suikerbeleid van de EU, dat in 2017 stopte te bestaan. De prijs van suiker zal hierdoor nu en in de toekomst aan grotere schommelingen onderhevig zijn. Dat verhoogt volgens analisten het risico van de aandelen.

De laatste financiële resultaten van de afgelopen negen maanden waren echter zo slecht nog niet. Opbrengsten stegen met 8% en ook het bedrijfsresultaat was gegroeid. De voorspellingen voor winst en omzet voor tot het eind van het boekjaar, zijn bijgesteld naar boven. De Duitse beurs heeft de verwachtingen voor de omzet bijgesteld naar € 6,9 miljard tot € 7,1 miljard. Tot dusverre had Südzucker een stijging verwacht van tussen de € 6,7 miljard en € 7,0 miljard.

WH Group tweede grootste daler

De tweede grootste daler was het Chinese varkensvleesconcern WH Group. De aandelen daalden met 3,1%. Na een dip in oktober en november van vorig jaar en een daaropvolgende stijging is de koers van WH Group nu een maand redelijk stabiel.

Stijging voor CNHI en Mondelez

De grootste stijger van afgelopen week was CNHI (Case New Holland Industrial). De aandelen stegen 3,45% in waarde. Hiermee zit de koers van de trekkerfabrikant nog steeds in de lift. Afgelopen week bereikte de koers weer een record met het aantikken van $ 14,93. Het gaat CNHI voor de wind sinds het begin van 2016. De tweede grootste stijger van afgelopen week is voedingsmiddelenconcern Mondelez, bekend van merken als Milka, Lu en Stimorol. Wat precies de reden is voor de stijging, is niet duidelijk.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.