Home

Achtergrond 3 reacties

Harde brexit kost vleessector tot € 28 miljoen per jaar

Door een harde brexit, zonder akkoord, zouden de kosten voor het Nederlandse bedrijfsleven voor in- en uitvoer met € 387 tot € 627 miljoen per jaar stijgen.

Als het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord de Europese Unie verlaat, leidt dat tot een hoge kostenpost voor Nederlandse bedrijven die met het land handelen. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG in opdracht van de ministeries van Economische Zaken & Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV).

Uit het onderzoek blijkt dat de kosten voor in- en uitvoer jaarlijks in ieder geval met € 387 tot € 627 miljoen zullen toenemen. Voor de vleessector worden de jaarlijkse extra kosten ingeschat op € 10 tot € 28 miljoen, deze sector wordt daarmee het hardst getroffen van de zes onderzochte sectoren. De extra kosten zijn exclusief nog niet te berekenen douanerechten, btw-uitgaven en nog onbekende sectorspecifieke markttoegangseisen.

‘Bereid u als ondernemer op tijd voor’

Staatssecretaris Keijzer, Economische Zaken en Klimaat: “De brexit heeft grote economische gevolgen, dat wordt ook door dit onderzoek bevestigd. Bereidt u als ondernemer dus op tijd voor. De overheid wil graag helpen, maar een ondernemer moet zelf het belangrijkste werk doen.”

Extra handelskosten

De kosten voor bedrijven zijn in het KPMG-onderzoek uitgesplitst in twee posten: kosten als gevolg van douaneformaliteiten – zogenoemde administratieve lasten – en kosten als gevolg van sectorspecifieke marktoegangsvereisten. Op basis van cijfers over 2016 is gerekend met 752.000 extra import- en 4,2 miljoen extra exportaangiften die ondernemers moeten doen door een brexit zonder akkoord. De extra kosten voor douaneformaliteiten zullen daarmee naar verwachting tussen de € 78 en € 127 per zending bedragen.

 1. Hier bovenop komen de sectorspecifieke kosten. Hiervoor is een totale kosteninschatting lastiger te maken, omdat voor elk product of elke dienst andere regels gelden. Om hier toch een zo goed mogelijk beeld van te krijgen, is er nu onderzoek gedaan naar zes specifieke casussen: Vlees;
 2. Snijbloemen;
 3. Verf;
 4. Communicatiemiddelen (mobiele telefoons en routers/modems);
 5. Brandblussers;
 6. Accountancy-diensten.

Voor vlees kunnen extra kosten vooral vanwege veterinaire eisen oplopen van € 130 tot € 725 per zending. Voor snijbloemen liggen deze specifieke extra kosten tussen de € 120 en € 190 per zending.

Het onderzoek doet verschillende aanbevelingen, zoals het vergroten van de douanecapaciteit en het aantal inspectielocaties, het introduceren van een ‘fast lane’ en het onderzoeken van de mogelijkheden voor controles tijdens de boottocht naar het VK. Daarover gaan de ministeries van EZK en LNV met de betreffende inspectiediensten in gesprek.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De Brexit levert dus erg veel banen op. Is er toch weer iemand goed mee.

 • alco1

  Als het voor Nederland geld kost, dan kun je toch zeggen dat de Brexit voor hen goed uitpakt.
  Maar ik moet het nog allemaal maar bezien.
  Als er douane kosten komen, zal het product meer moeten kosten.

 • Hindrik66

  En hoe zit dat met hun producten die ze op het vaste land afzetten?
  Nu al zijn er die last hebben van het gedaalde pond

Of registreer je om te kunnen reageren.