ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Forse stijging van koers Bunge

Door een bod van handelshuis ADM op concurrent Bunge schoot de koers voor beide bedrijven omhoog.

Er was een grote uitschieter afgelopen week op de beurs. De koers van het Amerikaanse handelshuis Bunge schoot met 13,6% omhoog ten opzichte van vorige week.

Reden voor deze forse stijging is het bericht dat concurrent Archer Daniels Midland (ADM) een bod doet op Bunge. Bunge behoort samen met ADM, Cargill en (Louis) Dreyfus tot de zogenaamde ABCD-groep van ’s werelds grootste agriconcerns. Vorig jaar deed de Zwitserse grondstoffengigant Glencore een bod op Bunge, maar tot een overname kwam het (nog) niet. Het bod van ADM zou kunnen leiden tot een nieuw bod door Glencore.

Grotere capaciteit verwerking soja

Volgens persbureau Reuters zou de voorgestelde overname een teken kunnen zijn voor een verandering in de strategie voor de oliehoudende-zadenbusiness. De overname zou de agrogigant een veel grotere capaciteit geven in het verwerken van soja. Dit terwijl de directeur van ADM enkele maanden geleden nog zei dat investeringen in die bedrijfstak zouden worden teruggebracht. Het nieuws heeft ook ADM geen windeieren gelegd. De koers steeg afgelopen week met 4,7%.

Stijging koers K+S en ForFarmers

Andere stijgers op de beurs afgelopen week waren de Duitse kaliproducent K+S met 6,9% en voerfabriek ForFarmers met 4,73%. ForFarmers daalde vorige week naar een punt dat sinds twee maanden niet bereikt was. Daarna krabbelde de koers vrij snel weer omhoog naar een waarde van € 10,40. ForFarmers stapte in mei 2016 naar de beurs en begon met een waarde van € 6,95 per aandeel. Na de beursgang bleef de koers oplopen tot een topwaarde van € 11 in september vorig jaar. Sindsdien ligt de koers rond de € 10.

Daling aandelen BRF, ABF en Kerry

De grootste daler van afgelopen week was de Braziliaanse vleesverwerker BRF met 4,8%. Begin deze maand steeg de koers van dit bedrijf nog na een dipje dat inzette in oktober van vorig jaar. De stijging bleek niet voor lange duur, want de koers zakte weer. Andere dalers afgelopen week waren Associated British Foods (ABF) en Kerry Group.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.