Home

Achtergrond

Euro iets hoger, lange rente gaat iets stijgen

Op de eerste beursdag in 2018 ging de koers van de euro iets omhoog ten opzichte van de dollar.

Daarmee houdt de beweging van eind 2017 aan. Op woensdag 3 januari volgde echter een kleine correctie en daalde de waarde van de euro weer licht.

Dat is een wat logischer ontwikkeling volgens analisten, gezien de oplopende rente in de Verenigde Staten ten opzichte van de eurozone. Doorgaans gaat de waarde van de munt van een economie met een hogere rente wat omhoog ten opzichte van de munt in de economie met een lage of negatieve rente. Maar de theorie is lang niet altijd wat er gebeurt in de financiële praktijk.

In de eerste analyse van 2018 over de rente en de euro houdt ABN Amro in ieder geval vast aan de visie van een maand terug. De korte rente blijft negatief tot in 2019, maar loopt wel iets op in de tweede helft van 2019. Van nu -0,33 naar -0,13% in het vierde kwartaal van 2019 voor de driemaands Euribor, verwachten de analisten van ABN Amro. De lange rente gaat iets meer omhoog. Van 0,55% eind 2017 voor de Nederlandse tienjaarsrente naar 0,8 tot 0,9% eind 2018. In 2019 gaat de lange rente nog iets verder omhoog naar circa 1%, aldus ABN Amro.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.