Home

Achtergrond

Economisch belang Duits agrotoerisme relatief klein

Zo’n 4,5 miljoen mensen houden in Duitsland elk jaar een vakantie op de boerderij of op een boerderijcamping. Agrotoerisme is daarmee een belangrijke neventak op veel bedrijven. Toch moet de economische betekenis daarvan niet worden overdreven. De landbouw is nog allerminst één groot vakantiepretpark.

Toerisme is een neventak van enig belang in de Duitse landbouwsector. Dat blijkt uit cijfers van het Deutsche Bauernverband (DBV), de landelijke federatie van de regionale boerenbonden. Volgens het jaarlijks, in december, verschijnende zogenoemde situatierapport van deze organisatie bieden 9.900 landbouwbedrijven onderdak aan toeristen. Dit resulteerde in 2016 in een slordige 15,4 miljoen overnachtingen. Hierin zijn de circa 675.000 overnachtingen op de boerderijcampings nog niet meegerekend. In totaal bieden deze boerderijcampings 20.000 overnachtingsplekken, inclusief slaapplekken in daarvoor ingerichte bijgebouwen en dergelijke.

Boerderijcamping populair

Eén op de 2 aanbieders van agrotoeristische faciliteiten verdient daarmee ruim de helft van zijn bedrijfsomzet, 1 op de 4 zelfs meer dan de helft, zo becijfert het Bauernverband. De federatie concludeert dat de boerderijvakanties een grote populariteit genieten. Jaarlijks wordt zo’n vakantie ondernomen door 4,5 miljoen mensen. Bij elkaar besteden ze daaraan zo’n € 0,9 miljard. Aangetrokken worden deze vakantiegangers door de ‘intacte natuur en rust, de persoonlijke zorg van de exploitanten en de mogelijkheid om authentieke landbouwpraktijk te beleven,’ aldus de rapporteurs.

Aanzien stijgt

Het maatschappelijk aanzien van de boer zit ook in de lift, vertelt het situatierapport. Volgens een in maart 2017, door marktonderzoeker Emnid gehouden enquête, heeft 79% ‘een overwegend positieve tot zeer positieve’ kijk op boeren en boerinnen.

Dat de agrotoeristen vanwege het bergachtige landschap voornamelijk in het zuiden van Duitsland te vinden zouden zijn klopt niet.

Agrotoeristische faciliteiten zijn er in het hele land. In alle deelstaten – behalve in de 2 zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg – overheersen bovendien de grotere faciliteiten, dat wil zeggen met 25 overnachtingsplaatsen per bedrijf en meer.

De landbouw is nog allerminst 1 groot vakantiepretpark

Toch mag het agrotoerisme als inkomstenbron niet worden overdreven. De landbouw is nog allerminst 1 groot vakantiepretpark. Afgezet tegen het totale aantal van 275.000 landbouwbedrijven is het aantal bedrijven met toeristische activiteiten maar gering.

Landbouw € 51 miljard

De totale brutoproductiewaarde van de primaire landbouw bereikte in 2016 een niveau van € 51,1 miljard. Hierin zitten ook cijfers van de bosbouw en visserij. Dat is niettemin nog maar 0,6% van de totale brutoproductiewaarde van het Duitse bedrijfsleven.

Desondanks blijft de landbouw (plus bosbouw en visserij) daarmee diverse andere sectoren nog ruim voor. De farmaceutische industrie bijvoorbeeld produceert een brutowaarde van € 46,2 miljard en de van de (internationale) bosbouw afhankelijke papierindustrie € 37,9 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.