Home

Achtergrond

Draghi houdt vast aan beleid, euro omhoog

Voorlopig komen er nog geen aanpassingen in het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat maakte Mario Draghi, president van de ECB, donderdagmiddag bekend na afloop van de beleidsvergadering. De ECB is er nog steeds van overtuigd dat de inflatie in de eurozone op termijn naar het ‘juiste niveau’ beweegt. Doel is een inflatieniveau van 2%.

In reactie op de uitspraken van Draghi ging de koers van de euro even flink omhoog naar 1,25 ten opzichte van de dollar. Een niveau dat sinds december 2014 niet meer voorgekomen is. De financiële sector had juist gerekend op meer duidelijke taal van de ECB over de te volgen koers om de voortdurende waardestijging van de euro in te dammen. ‘Draghi moet klare taal spreken’, aldus analisten van ABN Amro eerder deze week. Dat is dus niet gebeurd.

De voortdurende stijging van de eurokoers komt volgens de ECB door de goede economische omstandigheden en door ‘uitspraken van iemand anders’. Draghi leek daarmee te verwijzen naar uitspraken van de Amerikaanse president Trump, maar zonder zijn naam te noemen. Hij haalde wel hard uit naar de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, die onlangs de waarde van de dollar omlaag praatte om daarmee het Amerikaanse bedrijfsleven te helpen.

De euro zakte al snel iets terug na uitspraken over de rente. Dit jaar komt er waarschijnlijk nog geen renteverhoging door de ECB. Niet verrassend allemaal, banken blijven geld toeleggen (0,4%) als ze geld stallen bij de ECB.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.