Home

Achtergrond

China open voor Argentijns rund- en lamsvlees

Versoepeling van Chinese importregels voor Argentijns vlees biedt het Zuid-Amerikaanse land kans zijn oude positie van vleesgrootmacht terug te veroveren.

China was al de grootste exportmarkt voor Argentijns bevroren rundvlees zonder bot, maar sinds deze week mag er ook rund en lamsvlees met bot worden geëxporteerd. Dat heeft het Argentijnse bureau voor de landbouw en veehouderijinspectie (Senasa) bekendgemaakt.

Marktopening

Argentinië kon tot nu toe uitsluitend bevroren rundvlees zonder bot naar China exporteren en dat zijn goedkope stukken. Het is wel de helft van de totale Argentijnse rundvleesexport en bedroeg vorig jaar 86.500 ton. De waarde van de export bedroeg tot nu tot ongeveer € 30 miljoen per maand. De verwachting is dat dit sterk zal oplopen, vooral gezien de grote vraag van hotels en restaurants naar vlees van hoge kwaliteit. De handelsattachee van de Chinese ambassade in Buenos Aires verklaart dat Argentijns rundvlees daarvoor de juiste keuze is.

De eerste zending rundvlees onder de nieuwe overeenkomst komt waarschijnlijk al in de eerste helft van dit jaar in China aan.

Regering

De overeenkomst volgt op de recente opening van de Chinese markt voor erwten, blauwe bessen en peulvruchten uit Argentinië. Er is goede hoop dat binnenkort ook honing kan worden geëxporteerd. In augustus vorig jaar ging de grens al open voor soja-olie. Tijdens de regering van mevrouw Kirchner werd in Argentinië belasting geheven op de export van rundvlees en werd de prijs op de lokale markt bevroren. Als gevolg hiervan is in die periode de Argentijnse rundveehouderij aanzienlijk geslonken.

Onder de huidige regering van president Mauricio Macrie wordt de agrarische sector juist sterk gestimuleerd en gepromoot. Het is dan ook de verwachting dat Argentinië binnen een paar jaar weer hoort bij de groep van grote exporteurs van vlees van rund, lam, varken en pluimvee.

Nederland

Voor Nederland is de Chinese vleesmarkt nu nog vooral van belang voor de varkensvleesexport. Met een export van 65.000 ton is Nederland een van de grootste exporteurs naar China, volgens cijfers van de Rabobank. Dit is een daling van 32% in vergelijking met 2016. De daling van de Nederlandse vleesexport naar China wordt voor een deel gecompenseerd door een toename van de export van slachtrestproducten zoals oren, neus en poten waarmee vleesverwerkende bedrijven het volledige karkas optimaal kunnen verwaarden.

De Centrale organisatie voor de Vleessector (COV) werkt samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ) aan het openen van de Chinese markt voor Nederlands kalfs- en rundvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.