Home

Achtergrond

Waarde euro opnieuw toegenomen

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is deze week verder gestegen.

De “eenheidsmunt” kwam bijna uit op $1,20, het hoogste niveau sinds begin 2015. De dollar verzwakte deels door een overeenkomst die president Donald Trump sloot over het schuldenplafond. Amerika gaat meer schulden maken en dus gaat de geldpers aan. Analisten zijn onzeker over de toekomstige koers van de euro. Uiteindelijk zet ABN Amro in op een koers die langdurig rond $ 1,20 zal blijven hangen, terwijl ING de waarde ziet oplopen tot $ 1,25.

De euro verloor wat terrein ten opzichte van het Britse pond. Voor exporteurs is dat voordelig. Met name veel varkensvlees en glastuinbouwproducten gaan de Noordzee over. Sinds het Britse besluit de EU te verlaten, is de wisselkoers van het pond teruggelopen. Daarmee wordt Nederlands product voor Britse afnemers duurder en dus minder aantrekkelijk. Deze week steeg het pond weer wat in waarde omdat de Britse centrale bank de rente gaat verhogen. Een euro is nu 90 pence waard en in de markt wordt gerekend op een koers tussen 85 en 90 pence zodra de renteverhoging een feit is. Op het rentefront stijgt de lange rente voorzichtig, terwijl de Euribor met een looptijd van 3 maanden zo goed als vast staat op -0,330%.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.