Home

Achtergrond

Vraag naar olie stuwt prijs op

De prijs voor een vat ruwe olie is de afgelopen dagen omhoog geschoten. In twee dagen tijd liep de prijs voor een vat Brent-olie op van $ 52,20 naar $ 54,50.

Ook de prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) zit in een stijgende lijn en is weer onderweg naar de $ 50-grens, de koers schommelt nu rond de $ 49,30.

De stijging vindt zijn oorsprong in de vrees voor mogelijke schade aan de Amerikaanse olieproductie, door orkaan Irma die onderweg is naar de Amerikaanse kust en mogelijk een gevaar kan vormen voor raffinaderijen.

Daarnaast is de vraag naar ruwe olie weer gestegen, omdat raffinaderijen in de Golf van Mexico, die vanwege orkaan Harvey de productie hadden stilgelegd, langzamerhand de productie weer opstarten. Een week eerder daalde de ruwe olieprijs nog, omdat de vraag van raffinaderijen door Harvey wegviel. Door die orkaan viel meer dan 20% van de raffinaderijcapaciteit weg.

Een marktanalist van Commerzbank verwacht overigens dat het opnieuw stilleggen van raffinaderijen eerder tot een verdere prijsstijging dan -daling zal leiden, in tegenstelling tot vorige week.

Prijsdaling van elektriciteit verwacht

In tegenstelling tot de olieprijs bleven de termijnprijzen voor zowel elektriciteit en gas ongeveer gelijk, in de afgelopen week. Volgens een analist van Nuon staat er waarschijnlijk een prijsdaling van elektriciteit voor de deur, omdat de kolenmarkt minder oververhit is. De import van kolen door China loopt wat terug. Door een geleidelijke temperatuurdaling in China, loopt de vraag naar door kolen opgewekte elektriciteit wat terug.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.